Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Dialog ska snabba på byggprocess

Publicerad: 7 mars 2014, 07:33

I Göteborg testar HSB och Next Step Group ett nytt arbetssätt som de tror ska halvera tiden till färdig detaljplan. ”Genom en intensiv dialog och mycket information till de närboende minskar antalet överklaganden”, säger Lena Josgård, chef för mark- och projektutveckling på HSB Göteborg.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Platsen heter Brottkärr och ligger en mil söder om Göteborg. Strax intill Säröleden, och bara två kilometer från havet, planeras just nu för en helt ny stadsdel med 850 bostäder. Nya Hovås ska området heta och HSB, Skanska och Veidekke kommer att dela upp byggrätterna lika emellan sig.

– Vi vill bygga en tät stadsdel med tjugo-trettio unika butiker längs med huvudgatan, berättar Katja Möller på Next Step Group, som står för utvecklingen och förvaltningen av de kommersiella lokalerna.

Sedan två år tillbaka sitter HSB och Next Step Group i en gemensam projektlokal i området som ska bebyggas. Det var ett taktiskt viktigt steg i arbetet med att skapa kontakter och lättare visa upp sig bland de närboende. Genom att vara aktiv på sociala medier, bjuda in till frukostmöten en gång i månaden och öppet hus varje vecka har de fått in 8 000 idéer, 400 enkätsvar och haft möten med 700 personer hittills.

– Vi har dessutom varit aktiva lokalt och pratat med folk i närområdet, haft en förslagslåda på ICA och låtit elevrådet på skolan intill få komma med synpunkter på den nya skolan som vi planerar att bygga, säger Katja Möller och beskriver några fler av de utåtriktade aktiviteterna.

En bärande del i alla sammankomster som de har bjudit in allmänheten till är att hela tiden presentera senaste nytt i projektet, stort som smått. Och det även om idéerna bara är halvfärdiga. Även tjänstemän i den kommunala förvaltningen, rektorn på skolan intill med flera har fått regelbunden information för att i sin tur kunna ge korrekta svar när folk undrar om vad som är på gång. Dialogarbetet kräver lite mer mod säger Lena Josgård, chef för mark- och projektutveckling på HSB Göteborg, och att de som tagit initiativet verkligen är beredda att lyssna och vågar ta till sig de synpunkter som kommer fram.

– Tidigare har vi alltid velat ha färdiga skisser innan vi presenterar, men i det här projektet har vi gjort tvärtom. Vi visar vad vi har och bjuder in till diskussion. Vi funderar inte längre på vad vi ska berätta eller inte innan ett möte, utan vi presenterar allt, säger Lena Josgård.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid.4-5 i Byggindustrin 8/2014 som är ute den 7 mars. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev