Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Dispens för minilyor för studenter

Publicerad: 23 april 2012, 13:50

Stiftelsen AF bostäder i Lund får dispens för att bygga 22 särskilt små studentbostäder. Det har Mark- och miljödomstolen beslutat.


I ett experiment vill AF bostäder bygga lägenheter av elva olika typer i storlekar mellan 10 och 37 kvadratmeter.

Genom att bygga kompakt och göra avsteg från vanliga krav på tillgänglighet räknar stiftelsen med att kunna hyra ut de minsta lägenheterna för omkring 2 500 kronor per månad.Redan har några pyttesmå studentbostäder med särskilt från Lunds kommun. Månadshyran i de minsta bostäderna ska vara 2 500 kronor. FOTO: DRAGO PRVULOVIC

Men projektet innebär att man inte följer Boverkets byggregler. Boverket har motsatt sig projektet och därför har AF bostäder gått till domstolen som ger klartecken till byggandet av 22 lägenheter.

AF bostäder vill ha möjlighet att bygga ytterligare 40–60 särskilt små studentlägenheter. Men då måste stiftelsen återkomma i en ny ansökan, enligt domstolens beslut.

– Domen är mycket glädjande, säger AF bostäders vd Rolf Svensson. Vi har vågat tänka i nya banor och domstolen har gett oss klartecken att gå vidare med vårt experiment att ta fram studentlägenheter till överkomliga hyror.

AF bostäder säger att man tänker utvärdera sitt bostadsexperiment på ett vetenskapligt sätt. Stiftelsen har redan byggt särskilt små lägenheter med särskilt bygglov från Lunds kommun. I början av 2012 invigdes den första lägenheten som är bara 8,8 kvadratmeter stor.

– Våra små studentbostäder har väckt stor uppmärksamhet och vi hoppas att politikerna får upp ögonen för vårt projekt, säger Rolf Svensson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.