söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Djurhus och röda bostäder vann arkitekturpris

Publicerad: 9 oktober 2018, 08:44

Bild 1/2  Djurhus Noas Ark i Onsala blev det vinnande bidraget för kategorin stadsmiljö. Det är what! arkitektur tillsammans med Onsala församling som står för bidraget. Foto: Ulf Celander

Vinnare i Kungsbacka kommuns arkitekturpris blev bostadshusen i Sandlyckan, Kullavik och Djurhus Noas Ark i Onsala.

Ämnen i artikeln:

Deromebostadsmarknad

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


När årets vinnare av Kungsbacka kommuns arkitekturpris utsågs var det Derome Mark & Bostad som vann i kategorin bostadshus tillsammans med arkitektbyrån Liljewalls. Husen är röda enplanshus som har byggts i Deromes nya kvarter Seglarängen i Sandlyckan, Kullavik. Projektchef Örjan Jonsson från Derome Mark & Bostad tog emot priset.
– Det känns fantastiskt att vinna ett pris för den här pärlan i området. Tillsammans med Liljewalls har vi skapat väldigt uppskattade bostadshus med tilltalande materialval och det är vi väldigt stolta över.

Husen är byggda i vinkel som tillsammans med omgivande hus och komplementbyggnader skapar privata och vindskyddade gårdar. Det traditionella gårdshuset har fått en modern planlösning som är uppdelad mellan en mer offentlig och en privat del.

– Liljewalls har gjort ett väldigt bra jobb med att skapa bostäder som kombinerar de traditionellt röda gårdshusen med den moderna touchen. Det här är ett arkitektkontor som vi har ett nära och etablerat samarbete med, så det är extra roligt att det är just det här projektet som belönas, säger Örjan Jonsson.

Djurhus Noas Ark i Onsala blev det vinnande bidraget för kategorin stadsmiljö. Det är what! arkitektur tillsammans med Onsala församling som står för bidraget. Maja Riise från Onsala församling är glad för priset.

– Det är jätteroligt att få ta emot detta pris. Tillbyggnaderna är välritade och väldigt genomtänkta för att passa in i miljön. Det är roligt att vi har kunnat göra en modern tolkning av en lada med avstamp från nutiden, säger Maja Riise.

Det är allmänheten som har nominerat förslag på kandidater till priset och som sedan även har röstat fram vinnarna. Juryns uppgift har varit att välja ut de sex tävlande bidragen. Juryns motivering till bostadshusen i Sandlyckan lyder:

”Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och materialval.”

Juryns motivering för Noas Ark lyder:

”Med traditionella material och kulörer i ett enkelt uttryck har arkitekten skapat en modern miljö för barnverksamhet och utbildning i samklang med naturen och med stor hänsyn till platsens kulturmiljö.”

Kungsbacka arkitekturpris

Från och med 2016 är Kungsbacka arkitekturpris uppdelat i två kategorier, ett för bostadshus och ett för stadsmiljö. Tanken är att uppmärksamma god arkitektur som ger Kungsbacka en vackrare och trivsammare miljö. Priset har delats ut sedan 1993.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev