Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ekobostäder i fokus i Finland

Publicerad: 17 september 2008, 12:08

I Finland behövs det många nya lägenheter och småhus på tillväxtorterna. Urbaniseringsgraden i Finland är lite över 60 procent och det betyder att många kommer att flytta från landsbygden till centralorter i hela Finland. Den största delen av tillväxten, om man tänker i siffror, har fått och kommer även fortsättningsvis att få södra Finland, särskilt området kring Helsingfors, att växa. Det säger Anneli Svensson, chef för JMs nya småhusavdelning och tidigare projektledare JM Finland.


Anneli Svensson, chef för JMs nya småhusavdelning och tidigare projektledare JM Finland.

Hur ser bostadsmarknaden ut i Finland?

Man bygger lägenheter och småhus precis som i Sverige men storlekarna är generellt något mindre. Priset på bostäder har stigit under de senaste åren och nu när även räntan börjat stiga så har marknaden mattats.

Idag tittar Helsingfors stad på möjligheterna att bygga ut stora delar av hamnområdena runt centrala Helsingfors. Där finns stor potential när mycket mark frigörs genom att man flyttar ut arbetshamnarna öster ut till Vuosaari. Även andra områden i Helsingfors har planer på att öka byggandet av lägenheter och småhus. Ett avtal har undertecknats för att bygga cirka 13 000 nya lägenheter och småhus under åren 2008-2015. En stor del av dessa planeras bli hyresbostäder eller mindre och billigare lägenheter och hus. Det behövs nya bostäder till den arbetskraft som behövs till södra Finland för att säkerställa hela Finlands konkurrenskraft.

I övriga Finland, särskilt i växande centra som Turku, Tampere och Oulu, är situationen liknande den i Helsingfors men antalet lägenheter och småhus som byggs är färre.

Vilka bygger?

Det finns många stora byggare som YIT, Skanska och NCC som bygger bostäder men också ett antal mindre aktörer. De större bolagen är riksomfattande och de mindre bolagen är ofta mer lokala.

Hur ser utvecklingen ut?

Bostadsmarknaden är lugnare än vid samma tidpunkt 2007. Minskningen av försäljningen på försommaren var cirka tio procent enligt de finska tidningarna. Det betyder att försäljningen tar längre tid. Det finns ännu inga problem med att sälja bostäder med mycket bra lägen samt mindre lägenheter.

Det finns idag många större lägenheter och småhus som står osålda. Två- eller trevåningsradhus är svårt att sälja men också bostäder med dåliga förbindelser.

Vad är det för bostäder som byggs?

I Finland försöker man generellt sett bygga lägenheter centralt och med goda kommunikationer. Kunderna som idag letar efter småhus vill ha större utrymme både inne och ute och därför bygger man lite längre från centrum men med bra kommunikationer och service.

”Ekobostäder” är i fokus i Finland idag, man måste tänka på alla kostnader som kommer under byggnadens livstid. I dag talar man mycket om jordvärme och dess möjligheter.

Framtidsprognos?

Precis som i Sverige har räntan gått upp och försäljningen har mattats något.

Större bolag har väntat med att starta nya byggen tills att ett antal av de redan färdigställda bostäderna sålts. Men man fortsätter naturligtvis att bygga och i dag planerar man att bygga mindre bostäder i bra lägen.

Vilka är de stora bostadsproducenterna?

YIT, Skanska, NCC där YIT och Skanska är största och NCC något mindre.

Prisutvecklingen?

Priserna har under lång tid gått upp i Finland men nu ha priserna planat ut och även gått ner något.

Medelpriserna har varit på samma nivå hela året, till och med gått upp lite. Det betyder att det finns orter där priserna har gått ner och orterna där priserna har stigit. Nu hoppas man på fortsatt prisökning för bostäder med bra lägen.

Upplåtelseformer?

Byggföretagen kan endast sälja bostäderna i aktiebolagsform.
Kunden köper aktier i ett bostadsaktiebolag som ger henne rättigheten att äga en viss lägenhet/hus och eventuell tillhörande mark samt förråd.

Var i Finland byggs det mest bostäder?

Framför allt i södra Finland, i storstadsregionerna och universitetsstäderna, precis som i Sverige.

Fakta Finland

Bostadsbyggandet 2007: Bostadsmarknaden något lugnare än vid samma tidpunkt 2007. En minskning av på cirka tio procent.

Bostadsproduktion: Cirka 13 000 nya lägenheter och småhus under åren 2008-2015.

Största bostadsbyggare: YIT, Skanska, NCC där YIT och Skanska är största och NCC något mindre.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.