Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Elva gånger säkrare att bo i betonghus än i trähus

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Risken att drabbas av en storbrand i ett flerbostadshus med trästomme är elva gånger större än för ett hus med sten/betongstomme. Dessutom är kostnaderna för att renovera en brandskadad lägenhet nästan fem gånger högre.

Dessa slutsatser dras i nyutkommen rapport som Betongforum låtit göra. Undersökningen grundar sig på uppgifter från Försäkringsförbundets statistik och intervjuer med fastighetsägare och gäller flerbostadshus med stomme av trä alternativt sten/betong.

-Ur brandsynvinkel är det elva gånger säkrare att bo i betonghus än i trähus eftersom betongen hindrar att elden sprider sig och varje enskild lägenhet utgör en egen brandcell, säger Evert Sandahl, vd för Svenska Fabriksbetongföreningen.

-Resultatet förvånar oss. Vi trodde inte skillnaden skulle vara så stor.

Den purfärska rapporten presenterade på Betongbyggnadsdagen i förra veckan och är gjord av Olle Lundberg.

Bränderna uppstår oavsett typ av byggnad. Däremot är det byggmaterial flerbostadshuset är byggt av avgörande för skadornas omfattning. Undersökningen visar att den genomsnittliga kostnaden för att renovera en lägenhet i ett trähus efter en brand är 494 000 kronor. Motsvarande siffra för en lägenhet i ett sten/betonghus ör 101 000 kronor.

Bränder i flerbostadshus orsakar årligen skador för 32 miljarder kronor. Förra året skedde runt 5000 bränder orsakade av spisar, stearinljus, elektriska apparater och anlagda bränder.

I Betongforums rapport har 125 storränder under en tioårsperiod granskats, dvs bränder som ger skador för med än 1,5 miljon kronor. Brandspridning har i dessa fall bara skett tre gånger i ett sten/betonghus. I närmare hälften av fallen har bränder i sten/betonghus inte orsakat skador i lägenheterna däremot på tak, vindsutrymmen, förråd och liknande.

Merparten av flerbostadshusen är byggda med stomme av sten/betong. Endast tio procent har stomme av trä. Ändå visar statistiken att av de undersökta 125 bränderna har 70 skett i hus med trästomme.

Rapporten heter "Brand i flerbostadshus" med underrubriken "En rapport om skadekostnader vid brand relaterade till de branddrabbade husens byggnadsmaterial".

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.