Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Energifrågorna i boendet väger tungt

Publicerad: 3 juni 2014, 13:43

CBI Fastigheter producerar 20 plushusbostäder i brf Plushusen i Täby. Säljstart sker i dagarna. Totalentreprenör är Ekensbergs Byggnads AB och Tomas Sandell är arkitekt. ILL: CBI/Tomas Sandell Arkitektkontor

Svenska bostadskonsumenter vill bo miljösmart. Drygt 80 procent menar att energibesparingar i boendet är mycket eller ganska viktigt. Det visar en undersökning som CBI Fastigheter om svenskarnas attityder till energieffektivt boende som genomfört under våren i samarbete med Novus.


Enkäten besvarades av 1 071 personer i Sverige i åldern 18-79 år. Undersökningen visar att energibesparing i boendet är viktigt för svenskarna; 29 procent svarade att det är mycket

viktigt, medan 54 procent angav att det är ganska viktigt. Drygt hälften av de svarande i undersökningen, 54 procent vill hellre bo i ett energieffektivt hus eller lägenhet än i en

konventionell fastighet, medan 32 procent var osäkra i frågan.

Undersökningen är delvis ett led i CBI Fastigheters marknadsanalys inför bolagets projektstart med brf Plushusen i Täby i Stockholm som, enligt CBI, är landets första bostadsrättsprojekt med plushus i flerbostadsform.

Plushus är hus som ger ett energiöverskott genom att skapa mer energi än de förbrukar.

Undersökningen visar att begreppet plushus inte satt sig i medvetandet hos svenska bostadskonsumenter ännu. Hela 57 procent visste inte vad plushus/pluslägenhet innebär.

– Plushus är fortfarande ett relativt nytt begrepp, men vi är säkra på att det kommer vara standard i Sverige i framtiden. Föregångaren passivhus, det vill

säga hus som förbrukar minimalt med energi, max 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år, är redan passé. Miljömedvetenhet ligger i tiden och som undersökningen visar börjar det även påverka hur vi tänker kring vårt boende. Vi tittar redan på nya möjligheter att etablera fler plushus runtom i landet, säger Christofer Carlsson, vd på CBI Fastigheter.

Plushusen i Täby kommer att vara tre våningar höga och bestå av 20 bostäder på

cirka 70 kvadratmeter. Energieffektiviteten baseras på en kombination av tak med solcellssystem, värmepump, tät betong, väggelement och särskilda fönster med låga utsläppsvärden – i samspel med genomtänkt arkitektur (i detta fall utförd av Tomas Sandell).

Lägenheterna på bottenvåningarna kommer att ha egna gårdar med utomhuskök. Till hälften av lägenheterna finns även en inredningsbar vind på 60 kvadratmeter. Interiört satsar man på naturmaterial, exempelvis kalksten från Jämtland och närodlade ekgolv efter egen smak. Priserna kommer att ligga från 35000 kronor per kvardratmeter. Köparna av bostadsrätterna kommer också att få tillgång till en bilpool med fyra stycken elbilar, BMW i3.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.