Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Energisnåla hyresrätter söder om Stockholm

Publicerad: 13 september 2010, 10:31

14 september togs det första spadtaget för klimatsmarta Kvarteret Kuggören i Kärrtorp, söder om Stockholm. Peab bygger bostäderna åt Tornet som är förvaltare.


2006 utlyste kommunen en markanvisningstävling för byggande av hyresrätter, där Peabs förslag vann. Arkitekturen i Kv Kuggören, i korsningen Holmögaddsvägen/Sockenvägen, är anpassad till Kärrtorp som i byggnadsordningen betecknas som tät stadsbebyggelse och smalhusstad som är kulturhistoriskt värdefull.

Projektet består av 59 energisnåla lägenheter på 2–4 rum.

– Peab har ett mål att våra nybyggda hus inte ska förbruka mer än 75 kWh per kvm/år. Våra beräkningar visar att detta är möjligt att uppnå för kvarteret Kuggören. Det är 30 procent lägre än gällande norm, säger Jan Eskilsson, arbetschef på Peab Bostad.

Detaljplanearbete har bedrivits under 2007 och 2008. Exploateringsavtal har tecknats 2009. Peab har 2010 träffat överenskommelse med Tornet som tagare av projektet.

Bostäderna kommer att vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2011–2012.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.