Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Enklare regler för buller till nästa sommar

Publicerad: 15 oktober 2013, 13:52

Den 1 juli 2014 försvinner ett av de många hindren för ökat bostadsbyggande. Då ska reglerna för buller och bostäder samordnas så att det blir lättare att bygga bostäder i bullerutsatta områden.


Den 2 oktober kom Bullersamordningsordningsutredningens slutbetänkande som gäller flygbuller och bostadsbyggande. I Linköping jublar kommunpolitikerna och ansvariga på Saab.Där plan- och bygglagen, PBL, har sagt att det går att bygga bostäder, även om buller från Saabs flygplan kan vara störande vissa tider på dygnet, har miljöbalken sagt nej.Liknande oklarheter kring buller från vägar, järnvägar och industrier har hindrat bostadsbyggande på andra håll i landet. Ett delbetänkande på det området kom den 30 september. Där föreslogs samordning genom lagändringar.I slutbetänkandet den 2 oktober föreslås nya förordningsregler men inga nya lagar.Krockarna mellan PBL och miljöbalken när det gäller bostäder och buller har varit en segdragen historia som har hindrat byggandet av många tusen bostäder runt om i landet. En försiktig beräkning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, landar på 10 000 stoppade bostäder.Förslagen ska remissbehandlas snabbt och om regeringen får som den vill ska den nya samordningen vara på plats sommaren 2014.

Björn Dickson_ bjorn@byggindustrin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.