Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Familjebostäders tak får vindkraftverk nästa år

Publicerad: 13 November 2008, 08:48

Första kvartalet 2009 ska ett vindkraftverk sättas upp på taket till ett av husen på Siriusgatan i Gärdsås nordöst om Göteborg. Det hoppas hyresvärden Familjebostäder i Göteborg.


– Vi tror att framtiden omfattar en kombination av vindel och solkraft på taken, säger projektledaren Mattias Pettersson, som anser att outnyttjade takytor är utmärkta till förnybar energiproduktion.

Det är en kinesisk vertikal vindsnurra som bostadsbolaget överväger att köpa. Den är på fem kilowatt och kostar 200 000 kronor.

Elproduktionen kan hamna på mellan 10 000 och 20 000 kilowattimmar, vilket motsvarar ungefär tio procent av husets elanvändning, bedömer Mattias Pettersson.

– Det är inte lönsamt att bygga ut i stor skala just nu. Men vi tror att det blir det och vill visa att vi gör något redan nu, säger han.

Det är ett pilotprojekt som ska generera kunskap. Det finns få så här små vindkraftverk på marknaden och väldigt liten erfarenhet, enligt Mattias Pettersson.

På husets tak finns det plats för ytterligare fyra vindkraftverk. Fem snurror skulle täcka hälften av elanvändningen i fastigheten. Familjebostäder i Göteborg har även planer på att sätta upp solpaneler på taket.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.