Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Finansinspektionen ska se över amorteringskravet

Publicerad: 1 september 2022, 13:06

”Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö”, säger Max Elger, finansmarknadsminister.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet / Mattias de Frumerie

Regeringen anser att det är dags att se över amorteringskravet och bolånetaket och har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av dessa krav när den svenska ekonomin går mot en lågkonjunktur. Det säger finansmarknadsminister Max Elger till TT.


Ämnen i artikeln:

amorteringskravbolånFinansinspektionenByggföretagenHSB

Höga räntor kan bli särskilt kännbara för hushåll med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler, enligt Elger.

– Det är det som vi ska titta på nu. Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö men nu är läget förändrat, säger finansmarknadsministern.

Särskilt fokus ska ligga på hur amorteringskravet och bolånetaket påverkar hushåll med lägre inkomster och med mindre ekonomiska marginaler samt hur det påverkar olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober i år.

Läs även: Nya utmaningar väntar bostadsförsörjningen - här är politikernas lösningar.

HSB välkomnar översynen:

– Det här är en ytterst välkommen utvärdering som vi har efterlyst under flera år. De kreditrestriktioner som har tillkommit under senare år har sammantaget, med närmast kirurgisk precision, stängt ute unga och andra grupper från bostadsmarknaden – särskilt i storstäderna, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, i ett pressmeddelande. 

Även Byggföretagen är positiva till regeringsuppdraget. 

- När bostadsbyggandet nu bromsar in kraftigt är det otroligt välkommet att man utvärderar de här åtgärderna, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Nu viker bostadsbyggandet: ”En perfekt storm”

Enligt Anna Broman har kreditrestriktionerna inneburit en betydligt lägre byggtakt än vad som annars varit fallet.

- När utvärderingen är klar är det otroligt viktigt att politiken tar ansvar för resultatet och säkerställer att det blir verkstad. Samtidigt är det noterbart att det är myndigheten som själv infört åtgärderna som fått uppdraget att utvärdera dem – risken är att man spelar ner de negativa konsekvenser som kreditrestriktionerna haft, säger hon i ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.