Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Finndomo satsar på BIM

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Den nordiska snåhuskoncernen Finndomo ska uteslutande använda Autodesks program Revit Architecture och Revit MEP för konstruktion och projektering av småhus i Sverige. Sedan införs tekniken även i Finland.


Finndomo köpte de båda hustillverkarna Hjältevadshus och Modulenthus år 2001. Sedan dess har koncernen haft dubbla organisationer i Sverige, med olika tekniska verktyg och system.

I fortsättningen ska allt projekteringsarbete göras i ett enda verktyg och på en gemensam teknisk plattform.

Revit är ett CAD-program särskilt skapat för BIM, byggnadsinformationsmodeller. Det utgår från en gemensam databas vilket förenklar samordningen och uppdateringar under ett byggprojekt.

Eftersom dessutom all el och VVS finns på plats när huselementen lämnar fabrikerna krävs ett verktyg som kan hantera alla delar i produktionen.

När alla avdelningar arbetar i samma databas behövs ingen överlämning. Istället finns de senaste versionerna av modeller och dokument tillgängliga för samtliga inom koncernens svenska organisation. Det innebär att Finndomo kan korta ledtiderna och öka effektiviteten i hela processen.

Målet med satsningen är att tillverka dubbelt så många hus som man gör idag. Det innebär att produktionen i Sverige, som nu är i storleksordningen 800 hus per år, så småningom ska öka till 1 600 hus.

- Med Revit har vi kommit ett steg på vägen. Vi får stora tidsbesparingar och kan säkra produktionsflödet, säger Peter Stenfelt, produktionsdirektör för Finndomo AB i ett pressmeddelande.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.