Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Finns det plats för alla i Malmö?

Publicerad: 30 Juli 2009, 12:15

Ska man behöva vara hemlös i sin egen stad? Varför är det egentligen så svårt att få en egen hyresrätt i Malmö? Samtal och debatt kring hemlöshet och den alltmer brännande bostadsfrågan hölls i går, onsdag den 29 juli, på Malmö Konsthall.


Medverkade gjorde bland annat Anders Rubin, kommunalråd (s) Malmö Stad, tillika ordförande för Stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Han säger:
– Det finns egentligen två slags hemlöshet som är graverande. Dels den så att säga traditionella hemlösheten; missbrukare, kriminella, psykiskt sjuka. Den eskalerar i tider av bostadsbrist; om en hyresvärd kan välja mellan trettio personer, och någon har ett antal hyreskontrakt bakom sig som man misskött, får inte den personen kontraktet.
– Sedan har vi en annan form av hemlöshet, flyktingar som kommer till staden och vill bo nära sina släktingar. Kanske har någon person kommit hit, och sedan har man rätt att även få hit sina föräldrar, sin hustru, barn, etc. Rätt vad det är bor kanske två familjer i en tvårummare. När det inte fungerar längre blir det kommunens problem i form av hemlöshet, förklarar Anders Rubin.
– Vi har en generös flyktingpolitik i Sverige som vi är tacksamma över, men den kan inte koncentreras till enbart storstäderna. Malmö får ta otroligt mycket av denna problematik.
Vad kan byggsektorn göra?
– Bygga för fler segment, inte bara för den penningstarkaste gruppen. Om man översätter det till bilbranschen kan man inte bara bygga Mercedes Benz; även Volvos efterfrågas och måste byggas.

Under juli slogs nytt befolkningsrekord i Malmö – över  290 000 människor bor i staden.

- Det behöver inte vara såhär. Jag förstår att det är ekonomisk kris, det förstår jag mer än väl. Men det är viktigt att få alla in som vill och behöver det, under tak. Annars måste man ta av andra resurser och i slutändan blir det kanske ännu dyrare, säger Thomas Nordstrand som tidigare varit hemlös.

Arrangemanget avslutade en serie temakvällar kring hemlöshet i anslutning till utställningen 'Med Malmö i blick', där hemlösa och före detta hemlösa fotografer visar sin bild av Malmö. Bilderna hänger i Restaurang SMAK fram till fredag 31 juli. Projektet är resultatet av ett unikt samarbete mellan ABF Malmö, Stadsdelsförvaltningen Södra Innerstaden och Malmö Konsthall, samt ett antal sponsorer.
Medverkade i gårdagens debatt gjprde förutom Anders Rubin?Christina Wessling, regionchef Hyresgästföreningen i Södra Skåne,?Thomas Nordstrand, före detta hemlös (även utställande fotograf),?Christel Ingemansson, ordförande Kamratföreningen Comigen, ansvarig för Buss 23 samt Gert-Owe Svensson, kooperatör, Comintegra.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.