Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler bygger flerbostadshus i trä

Publicerad: 21 december 2016, 15:03

Antalet lägenheter i flerbostadshus som byggts med stomme av trä ökade med 37 procent under 2015 jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.


Trä- och Möbelföretagen, TMF, har låtit Statistiska Centralbyrån ta fram statistik över utvecklingen av byggandet av flerbostadshus i trä. Antalet nybyggda lägenheter med stomme av trä ökade med 37 procent till 2 322 lägenheter under 2015. Enligt Gustav Edgren, branschutveckling trähus, på TMF, ser produktionskapaciteten ser ut att flerfaldigas inom något år.

– Att det industriella träbyggandet håller jämn takt med övrigt bostadsbyggande, visar vilken fantastisk utveckling vi har framför oss, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus, TMF.

Enligt Gustaf Edgren har kunskapen och kraven kring hållbart byggande ökat.

– Men också insikten kring vilka arkitektoniska designmöjligheter en hög grad av prefabricering medger. Det har sammantaget lett till den stora efterfrågan av flerbostadshus med trästomme, säger Gustaf Edgren.

Totalt sett är andelen trä är i stort sett oförändrad med 9 procent under perioden 2014–2015. Det totala byggandet av lägenheter i flerbostadshus (samtliga material) har ökat med 39 procent.

De statistiska uppgifterna baserar sig på nyproduktion av ordinära, påbörjade bostadshus och därmed ingår inte speciallägenheter som gruppboenden och studentlägenheter. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av TMF.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.