Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler hushåll tror på ökande bostadspriser

Publicerad: 11 november 2013, 08:53

Synen på bostadsmarknaden blir alltmer positiv. Av de tillfrågade hushållen i SEB:s Boprisindikator för november tror 64 procent att på stigande bostadspriser under det kommande året, att jämföra med 62 procent förra månaden.


Andelen som tror på fallande priser är 11 procent, att jämföra med 12 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser är 17 procent, att jämföra med 18 procent förra månaden.

– Bostadsmarknaden blir allt hetare. Hushåll med stark framtidstro, starka balansräkningar och goda inkomster i kombination med låga räntor, lågt bostadsbyggande och stigande börskurser förklarar att Boprisindikatorn når sin högsta nivå på drygt sex år, kommenterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 1,32 procent, det vill säga 4 punkter under förra månadens nivå.

Boprisindikatorn nedbruten på regional nivå ligger på 68 i Stockholmsområdet, att jämföra med 62 förra månaden. I Skåne ligger indikatorn på 38 en nedgång från 42 förra månaden. I Västra Götaland är indikatorn 53, två enheter högre än i oktobermätningen (genomsnittliga värden av de två senaste månaderna).

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.