Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler hyresrätter behövs för tillväxten

Publicerad: 3 juli 2014, 10:36

Ett ökat bostadsbyggandet, särskilt av hyresrätter, är ett centralt element för den svenska konkurrenskraften framöver. Enigheten var total bland deltagande debattörerna vid ett seminarium arrangerat av PwC under Almedalsveckan.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

-Bostadsbristen i framför allt de tre storstadsregionerna gör det svårt att genomföra de rekryteringar vi behöver göra. Ta exemplet med NKS-projektet i Solna där vi sysselsätter ungefär 2000 personer och de flesta hämtar vi från andra delar av landet och även från utlandet. Boendefrågan är en tuff nöt att knäcka, säger Anders Danielsson, Sverige-chef för Skanska.

Olle Wästberg som nyligen deltog i den så kallade Nybyggarkommissionen tillsammans med Göran Persson och Agneta Dreber menar att de viktigaste förklaringarna till den nuvarande bostadskrisen är en dåligt fungerande marknad. Incitamenten att bygga hyresrätter är för svaga menar han.

-Vi behöver ligga på åtminstone 40000 nya bostäder om året. Alliansen talar nu om 100000 nya bostäder fram till 2035. Det är bra, men ändå för litet med tanke på tidsrymden. Den svaga rörligheten på grund av flyttskatten och hyresregleringen är två nötter att knäcka, säger Olle Wästberg.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier:

-Infrastrukturen är en viktig parameter för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande. Förslaget från Alliansen är inga småpengar, men vi släpar efter och detta känns nödvändigt.

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News