Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler studentbostäder - men långt ifrån tillräckligt

Publicerad: 27 juni 2013, 11:12

För första gången på flera år ökar antalet nybyggda studentbostäder under 2012 och 2013. Men med tanke på behoven är nyproduktionen fortfarande närmast en droppe i havet. Det visar en rapport från Studentbostadsföretagen.


Under 2012 nyproducerades 292 studentbostäder och under 2013 ska ytterligare 552 bostäder stå klara.

Behovet av studentbostäder uppskattas till 20 000 runt om i landet och de flesta studentbostäder behövs i Stockholm och Göteborg. Även andra, större studieorter som Linköping, Lund och Uppsala behöver fler bostäder.

– Den uppgång vi ser är självklart positiv, men siffrorna är så pass låga att höjningen kan bero på att ett eller två projekt färdigställs just i år. För att nå en tillräckligt hög nivå av studentbostadsbyggande behövs fortfarande förändringar för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

47 procent av studentbostadsföretagen anger att de vill kunna bygga mer än vad de i dag har möjlighet till. De främsta hindren anges vara svårigheter att få ekonomi i projekten och hitta lämplig mark.

Det finns dock en viss optimist. Nästan hälften, 46 procent, tror trots allt att det kommer bli lättare att bygga studentbostäder i framtiden, stora förhoppningarna sätts till Boverkets pågående utredning om byggreglerna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.