Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Flexibla stadsvillor i sibiriskt lärkträ

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

På Rösestigen, i Östertälje, åt brf Lugnet har Folkhem AB uppfört fem stadsvillor med 23 lägenheter. Fasaden är i sibiriskt lärkträ, som med åren får en vackert grå patina. Husen skapade av arkitekten Bengt Lindroos, med valmat tegeltak ligger i ett naturskönt område omgärdat av skog.


Husen är i två plan, varje lägenhet har minst två balkonger i olika väderstreck. Här finns fyror på 97 kvm och några etagetvåor på 75 kvm samt femmor på 135 kvm inklusive sk uthyrningsdel på 31 kvm.
Platschefen Raimo Soini, Folkhem, visar runt.
- Varje detalj har varit oerhört viktig. Det är Folkhems signum att hantverket ska lyftas fram och göras synligt. Se bara på en liten detalj, säger han och pekar på takstolar och bjälklag som sticker fram som vackra skulpturer.   
- Det är bra att man lägger ner så stor omsorg, säger Raimo Soini. Det är roligt för oss som jobbat med bygget.
Materialvalet har varit oerhört viktigt.
Entréerna har vacker grå kalksten, samtliga dörrar och trappor är i ek. Dubbla väggar med isolering och gummilister som dämpar ljudet.
Lägenheterna med ekparkett har målade väggar och tak och några tak- och hörnlister syns inte till. Foder och fönstersmygar målar man på plats.
- Lister använder vi om dessa fyller en funktion, säger Raimo Soini.
Alla lägenheter har också fönster från golv till tak, precis så som byggmästaren Sven-Harry Karlsson förespråkar att det ska vara. Både barn och hundar ska kunna titta ut.
Femmorna med  tre balkonger åt tre håll har en så kallad generationslägenhet som kan hyras ut. Uthyrningslägenheten har en bland annat eget förråd, ringklocka, postlåda och det är förberett för ett pentry om så önskar. I trapphuset finns det ett förråd som är förberett för handikapphiss om det skulle behövas.
I området har en allé av rysk lönn planterats. Här blir det också så småningom fruktträd och bärbuskar.
Roligt med området, är också att här kommer det att bo både barnfamiljer och pensionärer blandat, säger Raimo Soini. Det finns några bostäder kvar att köpa.

Fakta Brf Lugnet
Arkitekt: Bengt Lindroos.
Byggentreprenör: Folkhem AB.
Markentreprenad: Skanska.
Bostadskostnad: Fyror, ca 97 kvm ca 1,7 Mkr, månadskostnad drygt 5 200 kr/månad. Femmor, ca 135 kvm ca 2,3 Mkr, månadskostnad drygt 7 200 kr/månad.
Parkering: Ca 40 p-platser varav 23 har uttag för elektrisk motorvärmare.
Byggtid: 2005 - 2007.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.