söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Flyktingar delar bostad med Prologs vd

Publicerad: 4 december 2015, 07:17

Bild 1/2  Maha Abou Assaf flydde från Syrien för drygt ett år sedan. Nu bor hon med sin familj hos Lena Friblick och hennes familj.

Det blir allt svårare att lösa flyktingarnas boendefråga. När asylboendet vid Yddingesjön i Svedala kommun utanför Malmö stängde var det självklart för Lena Friblick och hennes make Fredrik, vd för Prolog, att upplåta sitt gästhus på tomten till en flyktingfamilj från Syrien.

Ämnen i artikeln:

Syrienbostadsmarknadbostadsbristflyktingpolitik

– Vi ville gärna hjälpa till och som volontärer besökte vi flyktingförläggningen flera gånger tillsammans med våra grannar och lärde känna familjerna. När boendet av olika anledningar skulle stänga och de 50 flyktingarna flytta till andra platser i Sverige var det inte svårt att ta beslutet och erbjuda en familj nytt boende, vårt gästhus stod ju ändå tomt. Nu har vi fått nya kära vänner och en större familj att dela vardag och helg med. Det är häftigt, ingen kan göra allt men alla kan göra lite, säger Lena Friblick, gift med Fredrik Friblick, vd för Prolog och Byggindustrins krönikör.

Och Maha och Afif Abou Assaf med sina två barn Rami 11 år och Katrina 15 år, som egentligen skulle flytta till Norrland, är glada. Eftersom barnen hade rotat sig i sina skolklasser och fått kompisar kändes inte Norrland som något de längtade efter.

Från Migrationsverkets sida var arrangemanget inget problem och den 10 juni 2015 flyttade familjen in i den röda lilla stugan. Någon ersättning var det inte tal om för som Lena Friblick säger ”Jag tycker man ska hushålla med statens medel”.

Familjen återförenades

Maha och barnen kom till Sverige från Södra Syrien i augusti 2014. Barnen började genast skolan medan Maha fick vänta ett år på SFI-undervisning. För nio månader sedan kom även Afif för att återförenas med familjen. I väntan på svenskundervisning lär han sig av barnen och hustrun och förstås familjen Friblick som också innefattar maken Fredrik och två barn.

– Maha och Afif har ännu inte fått uppehållstillstånd och utan svenska inget arbete, det är en limbosituation och skamligt att människor ska vänta så länge. Jag har hittills kunnat anställa Afif, som var journalist i Syrien, några timmar i veckan i ett av mina projekt. Maha som är lärare vill gärna validera sitt yrke här och besöker ofta barnens skola för att få en inblick i det svenska skol-systemet.

Under samtalet med Lena Friblick lyssnar Maha och nickar instämmande. Hon förstår en hel del och kommenterar ibland. Skrattet är nära och man ser att de båda kvinnorna funnit varandra.

Vad är det bästa med att bo i huset frågar jag Maha.

– Här finns sängplatser, egen dusch och toalett, men det bästa är att kunna laga sin mat i ett eget kök. Och vi trivs jättebra, säger Maha med ett stort leende.

Flera projekt

För Lena Friblick är det självklart att ställa upp för andra människor och hon brinner för social verksamhet. Hennes bakgrund är journalist och hon har lång erfarenhet som programledare på både Sveriges Radio och TV4. Lena Friblick driver också företaget Xenofilia, vilket betyder att välkomna det främmande och det är precis det hon arbetar för – i ord, bild och i handling.  Xenofilia producerar bland annat TV-serier, dokumentärer, ger ut böcker och skapar arbetstillfällen genom olika projekt. År 2013 fick Lena Friblick silvermedalj som socialentreprenör av Tillväxtverket. I år blev Xenofilia etta i Skandinavien när FN utsåg representanter av Global Compact, företag som kan inspirera andra städer i nya sätt att skapa en urban utveckling.

– Jag vill göra något positivt för att skapa ett inkluderande samhälle. Staten kan inte integrera människor, människor integreras av människor. I Xenofilia driver vi olika projekt som ”Kryddor från Rosengård” där besökare möter kvinnor från olika länder och får en inblick i deras verksamhet på guidade doft- och smakvandringar. Ett annat projekt är ”Stadsbruk” där odlingsintresserade erbjuds möjlighet att kommersiellt odla på mark som inte är detaljplane-lagd och sälja vidare sina produkter. I samarbete med SLU Alnarp och Malmö stad har vi på så sätt startat 13 nya företag i Rosengård och Hyllie. Överallt i världen finns ett Rosengård, genom våra projekt kan vi förmedla en annan bild av stadsdelen.

Många har tagit kontakt

Nu vill också näringslivet vara med och många företag har tagit kontakt med Xenofilia för att på olika sätt bidra till spännande möten med fokus på mångfald. Därför har Lena Friblick, tillsammans med bland andra bygg- och fastighetsföretagen Bo Klok och Victoria Park, samhällsbyggföretaget Prolog samt byggentreprenören och konstälskaren Sven-Harry Karlsson, startat stiftelsen Botildenborg för att verka i Rosengård.

– Botildenborg är ett vackert kråkslott i utkanten av Rosengård. Nästa år hoppas vi komma igång med renoveringen som ska generera minst 50 jobb genom arbetsträning. Just nu håller vi på att samla in pengar för renoveringen. I huset ska vi samla alla våra verksamheter och skapa ett nytt landmärke för goda möten och mångfald i Sverige, säger Lena Friblick.

Christina Adlers, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev