Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Förslag om marknadshyror stoppas

Publicerad: 13 november 2009, 13:14

Privata fastighetsägarna ska få större inflytande över hyressättningen men Sverige kommer inte att införa marknadshyror.


– Detta är ett första steg mot en av de större bostadspolitiska reformerna på många år, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

År 2008 föreslog den statliga utredningen ” EU, allmännyttan och hyrorna” ett antal omfattande förändringar. Införandet av mer marknadsanpassade hyror var en av dem. Nu föreslår regeringen en annan lösning som har tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo. Här ska bland annat bruksvärdet fortsätta gälla.


– Spelreglerna för bostadsmarknadens aktörer kommer tack vare de här förslagen att förbättras. Vi bedömer att förslagen i departementspromemorian innebär att vi kan ha en svensk modell för bostadspolitiken och att fastighetsägarnas anmälan om otillåtet statsstöd inte längre utgör ett hot. Att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO deltagit i diskussionerna som lett fram till de här förslagen gör att vi kan räkna med att de nya reglerna kan komma gälla under en lång tid framöver vilket är bra för investeringarna i hyresrätter, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Allbolagen ska ersättas med en ny lag för kommunala aktiebolag som förtydligar att dessa bolag ska vara kommunernas instrument för att uppfylla sitt bostadsförsörjningsansvar. Bolagen ska agera enligt affärsmässiga principer. Utdelningsbegränsningen för allmännyttan ska ersättas med att värdeöverföringar från kommunala bostadsaktiebolag begränsas.
Dessa förslag kommer sedan att läggas samman med ett förslag om ändrade principer för hyressättningen som bereds på Justitiedepartementet till en gemensam lagrådsremiss.

Hyresgästföreningen är positiv till både förslaget om utdelningsbegränsning och en ny förhandlingsordning där parterna fortsätter förhandla hyrorna finns kvar.


– Det har varit en lång och orolig resa för hyresgästerna, men dagens besked från regeringen är glädjande. Marknadshyror hade varit en katastrof för landets hyresgäster, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.