Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsatt het byggkonjunktur - men bostadsbyggandet bromsar in

Publicerad: 18 oktober 2017, 06:00

Byggkonjunkturen går fortfarande varm.

Foto: Mattias de Frumerie

Byggbranschen ångar vidare på en het marknad nästa år – trots att bostadsbyggandet viker ner en aning. Vid sidan av bostäder är det den offentliga sektorns byggande av lokaler och anläggningar som håller byggandet uppe på höga nivåer även 2018.


Det är högkonjunktur i svensk ekonomi och så även i byggbranschen. Bostadsbyggandet, som har ökat kraftigt sedan 2012, då man byggde 21 300 nya bostäder, ligger tre gånger så högt i dag. 2016 färdigställdes drygt 60 000 bostäder och i år räknar Sveriges Byggindustriers ekonomer med att antalet påbörjade bostäder landar på 73 500.

– Vår prognos för 2018 är att det kommer att byggas 65 300 nya bostäder. Det är en nedgång jämfört med i år, men fortfarande en historiskt väldigt hög nivå, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier.

En nedgång i bostadsbyggandet förutsågs redan i Sveriges Byggindustriers förra prognos.

– Orsaken är att hushållen får allt svårare att finansiera sina bostadsköp på grund av skärpta amorteringskrav bland annat, men regeringen har även andra förslag på bordet som skapar osäkerhet, säger Johan Deremar, Nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

De förslag som påverkar bostadsbyggandet är, vid sidan av redan nämnda amorteringskrav (den så kallade skuldkvotsbromsen), förslagen som presenteras i paketeringsutredningen, ränteavdragsbegränsningar för företag och nya högra kapitaltäckningskrav på bankerna, de så kallade Basel IV-reglerna.

De här förslagen påverkar både hushållen och fastighetsägarna enligt Fredrik Isaksson och Johan Deremar.

– Det skapar en osäkerhet. Fastighetsägare undrar – ”kommer vi att drabbas av en skattechock.” Förslagen från paketeringsutredningen och ränteavdragsbegränsningar kommer att öka skattetrycket på fastighetssektorn rejält. Dels genom att man inte får dra av räntor, dels att man beskattas hårdare, från 0 procents skatt på vinsten i dag till 22 procents skatt på vinsten, säger Johan Deremar.

Sammantaget ger dessa förslag en dämpning av bostadsbyggandet. Den osäkerhet som finns på bostadsmarknaden just nu, där det i vissa fall har varit svårt att sälja nyproducerade bostäder och att dessa i vissa fall har fått göras om till hyresbostäder, är en signal om att marknaden inte riktigt vet vart den ska, enligt Johan Deremar.

– När åtgärder kommer otajmat så riskerar de att stjälpa i stället för att hjälpa, säger han.

Den prognostiserade nedgången inom bostadsbyggandet kan också bero på att marknaden på vissa platser är mättad.

– Där har man byggt i kapp efterfrågan, i alla fall till vissa prisnivåer, säger Fredrik Isaksson.

Trots den relativt höga nivån av nyproduktion av bostäder motsvarar nyproduktionen mindre än 2 procent av det totala bostadsbeståndet. Det innebär enligt Sveriges Byggindustriers ekonomer att om efterfrågan skulle minska med 10 procent skulle nyproduktionen nära nog slås ut på ett par års tid. Samtidigt så innebär det att om efterfrågan ökar 10 procent så kan nyproduktionen öka snabbt så som den har gjort de senaste åren.

Samtidigt har den svenska byggbranschen kanske nått kapacitetstaket inom bostadsbyggandet.

– Vi producerar nog så mycket vi kan just nu, säger Fredrik Isaksson.

Att bristtalen är högre i byggbranschen än i andra branscher i näringslivet framgår också av Sveriges Byggindustriers prognos.

– Det syns bland annat i att andelen fastanställda i branschen ökar, medan de tillfälligt anställda ligger konstant. Folk får fast jobb direkt och den öppna arbetslösheten inom Byggnads är jättelåg, säger Johan Deremar.

Att det är brist på arbetskraft märks också i att antalet utstationerade arbetstagare har ökat. Perioden januari till september i år har antalet utstationerade ökat med cirka 40 procent jämfört med samma period 2016.

– Det visar att det inte finns någon arbetskraft att få tag på i Sverige. Fler företag måste gå utomlands för att få tag i arbetskraft, säger Johan Deremar.

Han tror att det främst handlar om yrkesarbetare.

– Säkert många specialyrken, som murare exempelvis, som nästan har försvunnit här, men också många inom anläggningsbyggandet.

Vid sidan av bostäder är det offentliga investeringar som håller ångan uppe i byggbranschen nästa år.

– Ja, det är det andra benet vi står på just nu, säger Johan Deremar.

Flera större projekt förväntas starta 2018, bland annat delprojekt inom Ostlänken, utbyggnaden av tunnelbana i Stockholm och Västlänken i Göteborg.

Sammantaget ser bygginvesteringarna ut att öka med cirka 12 procent i år och 4 procent 2018. Det enda område som avviker och som minskar med 1 procent både i år och nästa år är det privata lokalbyggandet. Det kan ha flera förklaringar enligt Fredrik Isaksson och Johan Deremar. En kan vara att marknaden för större arenor, köpcentrum och kontorskomplex i storstädernas ytterkant är mättad. En annan förklaring är att investeringsviljan har dämpats av de förslag som regeringen lagt fram inom Paketeringsutredningen och EU-kravet på begränsningar av ränteavdrag.

– Situationen är ganska lik den i slutet av 1980 och början av 1990-talet att man i en kraftig högkonjunktur lägger fram förslag på bordet som kan innebära en kostnadschock. Vi är oroliga att man inte riktigt ser konsekvenserna när man kommer med många förslag samtidigt. Det höjer vi en liten varningsflagg för, säger Johan Deremar.

Han syftar på krisen i början av 1990-talet då byggmomsen nästan fördubblades från 13 procent till 25 procent, vilket triggade igång en långvarig nedgång inom byggsektorn och i resten av ekonomin.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.