Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsatt stort tryck på studentbostäder

Publicerad: 23 juli 2018, 04:00

I veckan får tiotusentals nya studenter sitt antagningsbesked. För många väntar likt föregående år långa köer och osäkert boende. I en enkät till landets studentbostadsföretag anger majoriteten att trycket förväntas vara oförändrat jämfört med höstterminsstarten 2017.


Varje år kartlägger branschorganisationen Studentbostadsföretagen läget på studentbostadsmarknaden inför höstterminsstarten. Trycket på marknaden har varit stort under många år och nu verkar efterfrågan ha stabiliserats på en hög nivå. Årets enkät visar att 65 procent av de tillfrågade studentbostadsföretagen förväntar sig ett oförändrat läge jämfört med förra årets höstterminstart. 23 procent tror att trycket kommer öka medan 7 procent förutspår ett lägre tryck.

- Det kommer alltid vara högt tryck på studentbostäder vid höstterminsstarten, eftersom en stor grupp då behöver bostad samtidigt. Men idag är glappet mellan tillgång och efterfrågan för stort på flera håll, vilket skapar orimligt långa väntetider. Det innebär att studenter tvingas tacka nej till studieplatser, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.

Studentbostadsbyggandet har ökat kraftigt sedan bottennoteringen 2010. Bara de senaste åren har nästan 6 000 studentbostäder tillkommit. Samtidigt anger 43 procent att efterfrågan på deras studentbostäder ökat de senaste tre åren. Behovet är fortsatt stort och det behöver byggas ännu mer.

- I år kan vi se att bara en tredjedel av alla som upplever att efterfrågan ökat har fått längre kötider. Att det byggts rekordmånga studentbostäder är en viktig anledning till detta. Därför är det viktigt att alla aktörer samarbetar för att inte tappa fart i byggandet, säger Stina Olén.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.