Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Framgång med små byggrätter

Publicerad: 7 februari 2019, 05:00

Bild 1/2  Totalt är det 14 byggaktörer med sammanlagt 16 projekt som ska bygga i Fyrklövern och fyra projekt är igång just nu.

Foto: Anders Siljevall

För tio år sedan var intresset svalt för att bygga bostäder i Upplands Väsby. Men kommunens strategi i projektet Fyrklövern har lyckats vända trenden. Många små byggrätter och ett poängsystem ska skapa en blandad stad där nytänkande tas till vara.


Precis i anslutning till Väsby Centrum ligger i dag en stor byggarbetsplats. En nedgången gymnasieskola för 1 500 elever har rivits för att ge plats åt cirka 2 000 bostäder i vad som beskrivs som ”den moderna småstaden” – Fyrklövern.

Processen kring vad kommunen skulle göra med området inleddes 2008 och 2010 startade man upp idéarbetet Väsby Labs, där allmänhet, politiker, forskare, arkitekter och byggbolag fick sitta ner vid samma bord och diskutera vad som kunde göras.

– Det var ett annorlunda angreppssätt där vi lyckades skapa ett jätteintresse hos branschen. För tio år sedan var det en betydligt svalare marknad än vad vi har sett de senaste åren och kommunen hade insett att det behövdes nya grepp, berättar Alarik von Hofsten, projektledare för Fyrklövern.

Byggherrarna tyckte det blev dyrt

Väsby Labs pågick till 2013 och hade på den tiden samlat in 400 idéer för det nya området. 20 byggaktörer var intresserade av att att bygga och politikerna i kommunen var eniga om att gå vidare. Men i detaljplanearbetet, då kommunen ville utgå från de idéer kring utformningen som tagits fram inom Väsby Labs backade byggherrarna.

– De tyckte att det var intressant att vara med i idéarbetet, men att det skulle bli för dyrt att inte bygga som de brukar göra, säger Alarik von Hofsten.

Det dröjde ett år innan en lösning uppdagades.

– Vi uppfann ett poängsystem där vi kopplade ihop idéerna från Väsby Labs med prisbilden. Vi listade 54 åtgärder och förslag och gav större rabatt på markpriset ju fler åtgärder som byggherren genomförde, säger Alarik von Hofsten.

Poängsystem skapade incitament

Poängsystemet är uppdelat i de fem fokuspunkterna stadsmässighet, samverkan, innovation, lokaler och parkering. Åtgärderna är därefter uppdelade i tre olika klasser, där guld ger störst premie medan brons är ett grundläggande krav. Exempelvis är byggande av passivhus en åtgärd i silverklassen, medan plusenergihus ger guld.

– Det skapade incitament för byggaktörerna att genomföra idéerna som kom fram i Väsby Labs, säger Alarik von Hofsten.

Poängsystemet – med viss draghjälp av en tilltagande konjunktur – ledde till att planarbetet tog fart. Totalt är det 14 byggaktörer med sammanlagt 16 projekt som ska bygga i Fyrklövern och fyra projekt är igång just nu. Längst fram ligger Junior Livings 92 små bostadsrätter byggda i ett modulsystem där de första köparna redan har flyttat in. Inte långt efter ligger Riksbyggens Steg Ett, med små lägenheter riktade till förstagångsköpare, med första inflyttning i april i år. TB Bostads bostadsrättsradhus och Brabos lägenhetsprojekt med hyres- och bostadsrätter är också i produktion.

Små byggrätter viktig del

Att arbeta med ett stort antal byggherrar säkrar det uttalade målet att göra det tidigare miljonprogramsområdet så mångfacetterat som möjligt när det gäller boendetyper och arkitektur.

– Genom att hålla nere storleken på byggrätterna, de flesta ligger på mellan 50 och 100 bostäder, säkerställer vi detta, säger Alarik von Hofsten.

Läs mer: Småskalighet inte längre kontroversiellt i Linköping.

Små byggrätter är inte populärt hos alla, då det går att få bättre ekonomi i en större byggrätt. Alarik von Hofsten berättar att ett stort byggföretag drog sig ur av just den anledningen. Men kommunen har ändå hållit sig till sin strategi. ”Väsby vågar och gör” har varit ledord.

– Fler byggaktörer kostar förstås kommunen mer, då det blir mer jobb. Samtidigt är vi ju säkra på att det alltid kommer att byggas. Med stora byggrätter är det inte ovanligt med ”döda tomten-syndromet”-där byggherren köper mark, men inte börjar bygga. Rent kommunpolitiskt blir det en skamfläck, men mest problematiskt blir det för kringboende som får ha ödetomter som granne, säger han.

Den avmattande konjunkturen kan visserligen sakta ner arbetet med Fyrklövern, men kommunen ser ingen omedelbar kris.

– Vi är inte så oroliga. Det är ingen som lämnar tillbaka sina markanvisningar. Nackdelen är att det kan bli mer utdragen byggprocess.

Tror du att små byggrätter fördelat på fler aktörer är en trend för framtiden?

– Vi ser ett stort intresse från andra kommuner som vill se hur vi har gjort. Jag inser att många tycker att det är praktiskt med stora byggrätter, men min personliga reflektion är att marknadsläget kommer att trigga andra finansieringssätt och att det kommer leda till att man rullar ut mindre byggrätter.

De bygger i Fyrklövern

■ Väsbyhem
■ ALM Equity  
■ Brabo
■ HSB
■ JM
■ Junior Living
■ Riksbyggen
■ Savana
■ Seniorgården
■ SHH Bostad
■ Sveafastigheter i samarbete med Silver Life
■ Stena Fastigheter
■ TB-Gruppen Bostad
■ Univercity

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.