Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Från fyllnadsmassor till hållbara bostäder

Publicerad: 1 april 2014, 15:47

Bild 1/2  Wilhelmsburg ligger på en ö av fyllnadsmassor i floden Elbe. Foto: IBA Hamburg GmbH/Falcon Crest Air

Foto: IBA Hamburg GmbH/Falcon Crest Air

Stadsdelen Wilhelmsburg i Hamburg kämpade länge med sociala problem och bostäder i förfall. Men ett spjutspetsprojekt inom energirenovering och social hållbarhet förvandlade området till en populär stadsdel. "Framtiden finns på städernas bakgårdar, här finns utvecklingspotentialen", säger Uli Hellwig, vd för Hamburgs Internationale Bauausstellung (IBA).


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Uli Hellwig, vd för Hamburgs Internationale Bauausstellung (IBA) berättade under gården på ett av Nordbyggs seminarier om den omfattande stadsomvandlingen av Wilhelmsburg. Stadsdelen ligger på en ö byggd av fyllnadsmassor i floden Elbe och tillhör Hamburg. Platsen var länge industriell och har därefter fyllts av bostäder som inte betraktats som särskilt attraktiva. Men på bara sju år, mellan 2006 och 2013 har områdets status förändrats totalt tack vare ett intensivt utvecklingsarbete med energi och miljö i fokus.

– Vi ville inte vänta på de stora lösningarna, till exempel att de stora vindkraftsparkerna i Nordsjön skulle bli klara. Vi insåg att vi måste starta här och nu med många små insatser för energi och miljö, säger Uli Hellwig.

De boende övertygades om behovet av att renovera det befintliga beståndet, trots att hyrorna blev högre. Det gjordes genom att bostäderna energirenoverades så att energikostnaderna för de boende minskade. Samtidigt fick en del äldre fastigheter balkong och gröna gårdar, något som ledde till mer yta för de boende. Energirenoveringen av det äldre beståndet kompletterades med nybyggda passiv- och plusenergihus. Sammanlagt byggdes 1200 nya bostäder i området under sju år. Totalt genomfördes ett sjuttiotal olika projekt med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet inom stadsdelen under sjuårsperioden.

– Vi räknar med att koldioxidutsläppen i Wilhelmsburg kommer att vara nära noll år 2050. Men redan år 2020 kommer stadsdelen att vara självförsörjande på elektricitet, då talar jag om hushåll och små företag, inte industrier, säger Uli Hellwig.

Under åren som kommer blir nästa steg att skapa ett smartare elnät och att länka nätverket för värmeförsörjning till nätet för kraftförsörjningen. Hittills har de många åtgärderna gett positiva ringar på vattnet för stadsdelens räkning.

– Både utvecklingen av hyrorna och markpriserna stiger. Privata intressenter har fått upp ögonen för stadsdelen, berättar Uli Hellwig.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.