Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

FTX-matchen

Publicerad: 26 Juni 2008, 12:58

Två röster för och emot FTX-system i flerbostadshus. Argumenten för levereras på göteborgska och argumenten mot på stockholmska – inte en slump, för vilket ventilationssystem man hejar på verkar vara lika lokalt betingat som om man håller på GAIS eller AIK. Rösterna tillhör miljöengagerade byggare vars erfarenheter lett dem till olika slutsatser.


–Det finns två huvudargument med FTX-system i bostäder, säger Staffan Bolminger:

– Det första är komforten för de boende. Du förvärmer luften du tar in på ett väldigt enkelt och energieffektivt sätt.

– Det andra är att du sparar väldigt mycket energi. En roterande värmeväxlare som vi använder i Hamnhuset är högeffektiv: Våra tre aggregat betjänar ungefär 40 lägenheter var och ger en hög värmeåtervinning.

– Visst, jag förstår argumenten att det är komplicerat och mer att drifta – då måste man ha en kille som kan det. Vi har ju en driftvan organisation eftersom vi förvaltar kontorsbyggnader också. Men har man inte det kan man välja en enklare plattvärmeväxlare som Karlstad har gjort (kv Seglet, reds anm).

- Vi anser att det är en fördel med centrala aggregat eftersom det blir mer kostnadseffektivt och vi får större kontroll. Det är lättare att styra och underhålla eftersom vi har fyra filter på vinden i stället för flera i varje lägenhet.

- Vi ökar visserligen elanvändningen i huset med tio procent, men i vårt passivhus minskar vi värmeanvändningen med mer än 80 procent tack vare FTX och bättre isolering. FTX-aggregatet står för en stor del av minskningen. Dessutom använder vi enbart miljömärkt, koldioxidneutral el.

Staffan Bolminger är miljösamordnare och projektledare på Älvstranden Utvecklings AB i Göteborg. I Hamnhuset, som blir Sveriges hittills största passivhus när det står klart, används FTX-system med roterande värmeväxlare.

– För flerbostadshus i fjärrvärmeområden med den fjärrvärmemix av sopförbränning, biobränslen och så vidare som finns i Stockholm har värmeåtervinningssystem flera nackdelar, säger Lars Fränne:

– FTX-system och frånluftsvärmepumpar är elslukande apparater. Visst sparar man kilowattimmar genom att installera dem, men vad är egentligen poängen med att spara kilowattimmar? Det säger inget om miljöeffekten eftersom el och värme produceras på så olika sätt och ger så olika miljöpåverkan. Koldioxidbelastningen för el (räknat som ”marginalel” enligt Energimyndighetens rekommendationer) är i snitt 360 gram koldioxid per kilowattimme medan den för fjärrvärme är ungefär 75 gram.

– Det är dags att gå ifrån energibegreppet och gå över till koldioxidbegreppet!

– Nästa nackdel är drift och underhåll. Mycket av det som byggs i dag är bostadsrätter och där har man ofta inte det professionella kunnandet att sköta systemet ordentligt. Det leder till sämre luftkvalitet, minskad effektivitet och därmed högre elförbrukning för fläktarna.

– Dessutom skapar FTX-system ett monotont ljud som många upplever som störande.

– Men en utveckling pågår och man kanske kan ta fram nya FTX-system som drar mindre el, är lättare att sköta och tystare. Ett par byggherrar i Hammarby Sjöstad projekterar passivhus och där jobbar de med den typen av utveckling. Jag tror det funkar i enstaka, mindre projekt där engagerade människor driver på.

Lars Fränne är Stockholms stads projektchef för Hammarby Sjöstad. Han är kritisk till nya BBR (se Byggindustrin 10/07) som han anser i medför ökad elanvändning och därmed ökade koldioxidutsläpp. I Sjöstadens nästa stora etapp, Henriksdalshamnen, planerar flertalet av de elva byggherrarna för frånluftsvärmepumpar eller FTX-system för att klara BBR-kraven.FAKTA/FTX-SYSTEM
FTX är fläktstyrd från- och tilluft med värmeväxling. Det är vanligt i kontor och offentliga lokaler men har hittills inte använts särskilt mycket i bostäder. Eftersom inomhusluften värmer den kalla inkommande luften och därmed sparar energi har systemet dock blivit intressantare även på bostadssidan och är en förutsättning för passivhus.
Det finns två typer av FTX-aggregat: Plattvärmeväxlare där värmeöverföringen sker genom att från- och tilluften går i kanaler intill varandra. I en roterande värmeväxlare värmer frånluften upp plåten i ett roterande hjul som överför värmen till tilluften.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.