Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fukttåligt betonghus lika billigt som villa av trä

Publicerad: 29 april 2009, 07:17

I ett lummigt villaområde i södra Stockholm byggs enfamiljshus med ny teknik. Ingjutna cellplastkulor ger prefabricerade betongelement som bara väger bråkdelen av motsvarande traditionella element. Och ett massivt, fukttåligt hus utan köldbryggor.


För tio år sedan utvecklade Håkan Dackefjord en metod att blanda cement och millimeterstora kulor av cellplast, s k EPSCement, vilket gav en mycket lätt betong avsedd främst för pågjutning av golv.

Nästa steg i utvecklingen är villor byggda med prefab. Att lansera en produktnyhet mitt under rådande lågkonjunktur kan tyckas väl djärvt. Men man hade inget annat val.

Efter tre års utvecklingstid var produkten klar att presenteras och att avvakta en högkonjunktur var inget alternativ.

– Under januari fick vi hela 26 beställningar på villor till ett sammanlagt värde av 55 miljoner kronor. Det är mycket pengar med tanke på att vi ännu är ett litet företag med en årsomsättning på 20 miljoner kronor, berättar Håkan Dackefjord, Fagerdala EPS System.

Det visar att det går att lansera nyheter även under en lågkonjunktur. Vad är det då kunderna fastnat för? Folk bor gärna i stenhus, tror Håkan Dackefjord, men dessa är upp till 40 procent dyrare än trähus.

– Här får kunderna ett inredningsklart stenhus till ungefär samma pris som ett trähus. Det kan varken mögla eller skadas av fukt, huset ”andas” och tack vare cellplastkulorna får huset en bra värmeisolering.

Husen i Farsta Strand är de första som byggs i Sverige med det nya systemet och görs på totalentreprenad av Fagerdala EPS System.Elementen levereras våningshöga och monteras samman med not och spont.

Marken, som husen byggs på, utgörs av packad makadam. På detta läggs balkar varefter elementen placeras på balkarna. När taket är lagt gjuts grundplattan, också den av betong med ballast av cellplastkulor.

Stomme och grund är normalt klara på en arbetsvecka och eftersom vattnet i grundplattan helt förbrukas under härdningen kan golvbeläggningen läggas inom ytterligare en vecka. Den totala byggtiden blir runt tre månader, vilket är betydligt kortare jämfört med ett traditionellt villabygge.

Stomme, mellanväggar, tak, bjälklag, ja alla byggdelar, utom fönster och dörrar, är gjutna med EPSCement. Utvändigt läggs ett lager mineralisk tjockputs. Innerväggarna spacklas för att sedan målas eller tapetseras.

Enligt Boverket ska en modern villa ha en max energiförbrukning på 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Genomsnittet för en svensk villa ligger på 80-85 kilowattimmar.

Hus byggda med Fagerdala EPS System, kombinerad med en luftvärmepump, uppges ha en energiförbrukning på 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Fagerdala EPS System är en del av den globala svenska koncernen Fagerdala World Foams.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.