Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Full fart på byggandet av studentbostäder

Publicerad: 24 april 2017, 10:35

Det planeras mer studentboenden i Stockholmstrakten. Bland annat ska Akademiska Hus bygga drygt 300 studentlägenheter på Campus Solna till 2020.

Illustration: SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR

Produktionen av studentbostäder boomar, enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen. Under 2017 förväntas närmare 4 000 studentbostäder färdigställas.


Ämnen i artikeln:

studentbostäderbyggkonjunkturStudentbostadsföretagen

De närmare 4 000 bostäder som ska stå klara under 2017 innebär att byggandet är på den högsta nivån sedan 2002. 2016 färdigställdes omkring 2 500 nya studentbostäder vilket innebär att det under en tvåårsperiod kommer att färdigställas omkring 6 500 studentbostäder, enligt Studentbostadsföretagen.

Den största nyproduktionen sker i Stockholm och åtta av tio nya studentbostäder som färdigställs 2017 byggs där.

Enligt Studentbostadsföretagen beror den stora nyproduktionen i Stockholm bland annat på samverkansprojektet Sthlm6000+ har varit framgångsrikt. Det samlar aktörer från byggbranschen, kommuner, landstinget och universitetsvärlden har jobbat tillsammans för att öka produktionen av studentbostäder.

– Det ska dock sättas i relation till att det i stort sett inte har byggts några studentbostäder i Stockholm under lång tid, så det har väl blivit lite ketchupeffekt, säger Martin Johansson
Generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Enligt Studentbostadsföretagen är behovet av studentbostäder långt ifrån mättat och det behövs någonstans kring 17 000 nya studentbostäder i Sverige. Behovet är störst i de största studentstäderna – Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Nybyggnationen i de andra studentstäderna har inte haft samma fart som i Stockholm, men enligt Martin Johansson
Generalsekreterare på Studentbostadsföretagen rör det på sig.

I Göteborg har ett liknande samverkansprojekt som Sthlm6000+ dragit igång under namnet Gbg7000+ Studentbostäder med målet att det ska byggas minst 7 000 nya studentbostäder i staden fram till 2026.

– Byggandet i Stockholm gynnas av att det finns så många aktiva aktörer där. Situationen är en annan i Göteborg där det är betydligt färre aktörer, säger Martin Johansson.

Att det ser olika ut i de olika studentstäderna kan också ha orsaker som att byggprojekt ofta blir färdiga stötvis, vilket kan ge bilden av att det byggs lite på en ort medan det byggs mer på en annan. Över tid blir bilden mer jämn.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.