Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Glasberga Sjöstad en helt ny stadsdel byggs i Södertälje

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Glasberga Sjöstad är namnet på det nya bostadsområde som håller på att växa fram ett par kilometer öster om Södertälje. I ett mjukt kuperat landskap vid Glasbergasjön kommer flerfamiljshus, gruppbyggda hus och villor att byggas. Den första etappen beräknas vara klar under 2008. (Bilden: Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och Bengt Bengtsson, styrelseordförande Glasberga Sjöstad KB, tar det första spadtaget för Glasberga Sjöstad.) Foto Calle Holmlund


Första spadtaget togs häromdagen i Glasberga Sjöstad i Södertälje. Helt utbyggt kommer Glasberga Sjöstad, en helt ny stadsdel, att omfatta ca 500-600 bostäder, fördelade på mindre flerfamiljshus, gruppbyggda hus och villor.

Den första etappen består av ca 40 enfamiljshus och beräknas vara inflyttningsklar under 2008/2009. I denna etapp bygger JM och Riksbyggen ett 20-tal  villor vardera, färdiga för inflyttning. Etapperna kommer att byggas efterhand, utan att det vidare arbetet påverkar de redan etablerade områdena i någon större utsträckning. Mycket energi läggs vid att skapa vackra och tydliga gaturum. Tillsammans med träd och häckar kan husen bilda "småtorg" eller slingrande stråk.

- I JMs fall är det Mondo Arkitekter som deltar i den första etappen, säger Tomas Eriksson, på JM.

Arkitekt för planärendet har ÅWL/Lotström varit.

Försäljningen av husen börjar 2008 och fullt utbyggt är området 2011-2012.

Husen byggs som enfamiljshus i två plan med fristående garage och förråd.

Vad har ambitionen varit?

- Ambitionen är att få ett nytt attraktivt område i Södertälje som vänder sig till moderna barnfamiljer med krav på en nära anknytning till natur och vatten, säger Tomas Eriksson.

Arkitekturen i Glasberga Sjöstad präglas av modern och stilren enkelhet. I kombination med drag av klassisk svensk byggnadstradition får husen även en genuin karaktär. Alla byggnader skall kännetecknas av vackra, rena former som skapar enhetlighet i arkitekturen, även om detaljer och färger skiljer sig åt för att skapa variation och liv i området. Husen anpassas efter tomternas terräng, vilket bildar ett böljande bostadsområde med vackra sluttningar intill en del hus. Färgskalan kommer att harmoniera från ockragult och röda nyanser till brunt och svart. Taken kommer att vara röda eller mattgrå-svarta. Fasaderna i Glasberga Sjöstad blir en kombination av trä och puts, där färgvalet förstärker de olika materialens speciella drag.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.