Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Göteborg byggstartar 1000 hyresrätter i år

Publicerad: 2 december 2008, 14:39

I kommunerna försöker man nu snabbt få igång och tidigarelägga projekt, delvis som en motoffensiv mot effekterna av finanskrisen. I Göteborg är nu målet att starta 1 000 nya hyresrätter innan årsskiftet.


Innan årsskiftet bör vi ha kommit igång med omkring 1 000 lägenheter, på bland annat Friggagatan med 450 lägenheter och ytterligare ett hundratal på Norra Älvstranden. Det känns mycket roligt i dessa dystra tider. Nu när det är svårt att sälja bostadsrätter. Vi ska försöka få igång ännu fler hyresrätter inom de närmaste åren. Det är viktigt att göra detaljplaner för dessa och att bostäderna verkligen byggs. Hyresrätten har framtiden för sig. Det är också ett stort behov av hyresrätter i hela Göteborg. Så vi prioriterar detta, säger kommunalrådet Owe Nilsson till Byggindustrin.

Häromdagen, i Gårda nära Ullevi, mitt i centrala Göteborg, togs det första spadtaget för 316 hyresrätter. Det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon har haft planer på att bygga här länge.

- Ända sedan 2002 faktiskt, säger projektledare Hans Östling, Poseidon.

Men ständiga överklaganden från privatpersoner har hindrat oss att komma igång. Regeringen har nu avslagit överklagandena och nu är vi äntligen i gång.

Hans Östling fortsätter med att säga att det är jättekul i att dessa dystra tider få bygga dessa hus mitt i centrala Göteborg, det här ger också en bra förtätning av staden. Det nya bostadsområdet ska byggas i tre etapper, med 146 bostäder i den första etappen som byggs av Skanska. Arkitekt här är Contecton Architects and Planners. Första inflyttning är 2010 med en sista inflyttning 2012.

De nya husen blir på sju våningar i tegel och glas, ett hörnhus får tolv våningar.
- Vi vill bygga gediget. Byggnaderna ska ha en lång livslängd, säger Hans Östling.

MARIANNE SILÈN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.