Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Göteborg gjuter nytt liv i egnahemsrörelsen

Publicerad: 4 oktober 2010, 08:21

Den politiska ledningen i Göteborg vill se en egnahemsrörelse av modernt snitt. Sexton familjer kan i bästa fall börja bygga inom ett år.


- Vi har marken och just nu pågår diskussioner med en entreprenör, säger Peter Junker, chef för exploateringsavdelningen på Göteborgs stad.Owe Nilsson (S), ordförande i Göteborgs fastighetsnämnd, är en av de som vill se ett organiserat självbyggeri i modern tappning.- Vi vill gärna prova detta och se om vi kan få ned byggkostnaderna. Diskussionerna har funnits i många år men för ungefär två år sedan tog vi beslutet om att gå vidare och börja leta mark, kommenterar Owe Nilsson.Sedan dess har fastighetskontoret undersökt förutsättningarna. Kommunen har slutligen hittat mark i stadsdelen Järnbrott i Västra Frölunda. Tomten tillåter åtta småhus eller parhus till sexton hushåll. Detaljplanen befinner sig i utställningsskede, om den inte överklagas kan den vara klar under våren 2011. Byggstart skulle i så fall kunna ske inom ett år. - Vi har ingen kö än så länge men läget är bra så vi tvivlar inte på att det finns ett intresse, säger exploateringschef Peter Junker.Nu gäller det bara att hitta ett företag som vill ta på sig uppdraget och samtidigt handleda familjerna genom byggprocessen. Avvägningen, berättar Peter Junker, handlar om att entreprenören måste kunna lämna garantier för sin del av arbetet, samtidigt som det görs klart och tydligt vilka delar som självbyggaren ska bidra med. - Jag hoppas att de diskussioner vi har med ett företag ska vara klara inom ett par veckor. Det gäller att hitta en modell där både entreprenören och självbyggaren känner sig trygga, säger Peter Junker.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.