Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Göteborgsmodell når sitt bostadsmål

Publicerad: 30 maj 2018, 13:03

Göteborgsregionens projekt Bostad 2021, även kallt Göteborgsmodellen, med målet att bygga 7000 extra bostäder fram till 400-årsjubileumet år 2021 är på god väg att uppfyllas. Nu har detaljplaner tagits fram för alla 7 000 bostäder.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Många var tveksamma till projektet till en början, det har varit en kamp att driva igenom. Därför känns det fantastiskt roligt att vi nu nått upp till 7 000 bostäder i detaljplaner och att det gått fortare än annars, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling som drev fram arbetssättet inom Bostad 2021.

Snabbare planering

Bostad 2021 syftar till att lösa bostadsbristen och snabba upp planeringstakten. Hittills har projektet fallit väl ut. Enligt den rapport som de forskare från Chalmers som följt projekt under två år är Bostad 2021 ett lyckat projekt, planeringstakten har snabbats upp. Deras andra delrapport visar det sig att takten på bostadstakten snabbats upp med 20 månader per detaljplan till skillnad mot 30 månader i den ordinarie bostadsproduktionen.

Ulf Kamne är nöjd med utfallet.

– Bostadsbristen måste bort. Ingen ska behöva stå utan bostad, det är en mänsklig rättighet. Det är därför det är så viktigt att korta tiden för att få fram bostäder. Det är vi på väg att lyckas med, säger han i ett pressmeddelande.

För att klara av att snabba upp bostadsbyggandet testade Göteborgs stad och ett 30-tal byggaktörer ett nytt arbetssätt för att få fram nya bostäder. Arbetssättet bygger på ett samarbete där Göteborgs Stad och byggaktörerna arbetar parallellt med flera moment samtidigt. Det görs både i början och slutet av processen och handlar om allt från tidig fastighetsindelning och att bygglovsprocessen påbörjas parallellt med planarbetet, till att både byggnader och gator projekteras innan byggloven är klara.

Bättre samarbete

Enligt Chalmersforskarna är den snabbare handläggningstiden är bland annat ett resultat av att kommunens olika handläggare nu sitter i samma rum och arbetar tillsammans på ett nytt sätt. Det har gjort det lättare att lösa upp knutar snabbt och lätt.

Forskarna konstaterar också att en tydlig deadline som backas upp av tillräckliga resurser och engagemang från alla inblandade kan minska tidsåtgången i planeringsprocessen. Ett förslag som forskarna framför är också att man bör pröva fasta tidplaner från planstart till inflyttning. Till den kritik som forskarna lyfter fram hör behovet av att fördjupa och bredda samverkan mellan alla aktörer, behov av att utveckla det digitala stödet och att många handläggare upplever att arbetsbelastningen är hög.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev