Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hälften av bostadsprojekten i Stockholm försenas

Publicerad: 25 februari 2013, 13:56

Mer än hälften av de planerade bostäderna med byggstart fram till 2014 är försenade och den främsta orsaken är kommunernas tröga detaljplanearbete. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Stockholms Byggmästareförening.


– Stockholms stad satsar på att vara en miljonstad år 2024 och för att klara denna befolkningsökning behöver staden 120 000 nya bostäder eller 10 000 per år. Förra året påbörjades det ungefär 7 000 bostäder i hela Stockholms län, säger Elisabeth Martin, regionchef Sveriges Byggindustrier Öst.

Antalet påbörjande bostäder i Stockholms län minskade med närmare 20 procent under 2012 jämfört med en redan låg nivån 2011. En färsk prognos från Sveriges Byggindustrier visar dock att bostadsbyggandet sakta tar fart under 2013 och att uppgången fortsätter 2014.

– Även om vi ser en återhämtning framöver visar vår undersökning att det saknas färdiga detaljplaner i kommunerna och då kommer det ändå inte att kunna påbörjas tillräckligt många nya bostäder, säger Elisabeth Martin.

Ett ytterligare problem som hindrar bostadsbyggandet är tillämpningen av parkeringsnormer och bullerkrav som gör det extra svårt att bygga små lägenheter i en storstad.

– Med ändrade regler skulle det gå att tillföra en stor volym nya bostäder och speciellt mindre lägenheter som det är en stor efterfrågan på. Vi vill föra en dialog med länets kommuner och länsstyrelsen i syfte att ändra parkeringsnormerna och bullerkraven för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande, avslutar Elisabeth Martin.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.