Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hälften av flerbostadshusen kan byggas i trä

Publicerad: 28 april 2017, 08:00

Kvarteret Vallen i Växjö.

Till år 2025 kan hälften av alla flerbostadshus byggas i trä. Den slutsatsen dras i en rapport från Linköpings universitet.


Rapporten ”Industriellt byggande i trä – nuläge och prognos mot 2025” gör en framtidsspaning om hur industriellt byggande i trä kan bidra till bostadsbyggandet. Slutsatsen är att det är möjligt att bygga upp en kapacitet för industriellt träbyggande för att leverera 50 procent av flerbostadshusen på den svenska marknaden.

Rapporten baseras på Boverkets prognoser och spår att byggandet av flerbostadshus kommer att ligga på 45 000–50 000 lägenheter per år mellan 2017–2020, för att därefter lägga sig på i genomsnitt 35 000 lägenheter årligen fram till år 2025. Utbyggnaden av produktionskapacitet i nya och befintliga trähusfabriker i Sverige kan resultera i cirka 15 000 nya lägenheter per år. Tillsammans med importen av trähus blir totalsumman cirka 17 500 lägenheter per år.

–  Redan i dagsläget har 10 000 lägenheter påbörjats eller ligger långt framme i planläggningen. Att göra prognoser för hur efterfrågan kommer att utvecklas är svårare, säger professor Staffan Brege, som tillsammans med Tomas Nord, universitetslektor vid Linköpings Universitet, Lars Stehn, professor vid Luleå tekniska universitet samt Tyrens AB har gjort rapporten på uppdrag av Sveriges Träbyggnadskansli.

Rapportskrivarna, menar att det inte verkar troligt att betongindustrin fortsätter att expandera, sett till den stora osäkerhet som klimatfrågan skapar.
”De stora byggbolagen verkar ägarmässigt frikoppla sig från betongbranschen och är därmed ännu mer obundna att gå över till en trästrategi när incitamenten blir tillräckligt stora och tydliga”.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.