lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hälften av landets lägenheter behöver renoveras

Publicerad: 1 december 2009, 10:13

I ett pressmeddelande hävdar Hyresgästföreningen att renoveringsbehovet är akut, och det gäller inte bara husen som byggdes under miljonprogrammet, utan även de som byggdes innan.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Sammantaget har hälften av landets lägenheter akut renoveringsbehov. Avloppsstammarna är slut och badrummens tätskikt läcker.

Det visar en studie som Tyréns Temaplan, konsultföretag inom stadsbyggnad och fastighetssektorn, tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Rapporten visar även att 650 000 lägenheter av de 850 000 som byggdes under miljonprogramsåren är i behov av renovering. Av dessa behöver 350 000 lägenheter rustas inom fem år. I 75 procent av fallen finns akuta byggtekniska behov: Fasader, fönster och våtrum behöver åtgärdas snarast.

I dag är takten på renovering omkring 20 000 lägenheter per år. För att husen ska undslippa fuktskador behöver renoveringarna mer än tredubblas till 70 000 per år.
Renoveringskostnaderna kommer att bli stora. Rapporten visar att kostnaden för att renovera hela beståndet, 650 000 lägenheter, bedöms uppgå till 300 miljarder.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är bekymrad över rapportens resultat.

– En första åtgärd för att mildra den här akuta situationen är att regeringen inför ett rot-avdrag som gäller även för hyresrätter. I dag måste man bo i villa eller bostadsrätt för att få tillgång till rot-avdrag. Det är en orättvisa som regeringen bör rätta till omgående, säger Barbro Engman.

Rapporten lyfter även fram att konsekvenserna av det eftersatta underhållet ökar risken för astma och allergier. Redan i dag har tre miljoner svenskar allergiska och astmatiska besvär. Astma utvecklas bland annat av dåliga inomhusmiljöer, till exempel i hus med fuktproblem.

– Eftersatt underhåll är inte bara kapitalförstöring för fastighetsägaren, det är en folkhälsofråga också, menar Barbro Engman.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev