Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Här lanserar Skanska sitt nya byggsystem

Publicerad: 14 juni 2010, 12:45

I Gävle bygger Skanska nya bostäder och prövar det man kallar Skanska Xchange för första gången i Sverige.


Den svenska byggbranschen pekas ut för sin dåliga produktivitet. De stora byggföretagen söker nya lösningar på problemet.

Ett ordnat lugn råder på byggarbetsplatsen nära havet i Gävle. Bara några få arbetare rör sig här. Och inga byggnadsställningar syns till. Här pågår framtidens industriella byggande.

Ingenting märkvärdigt – bara sunt förnuft och väl beprövade lösningar som återanvänds i kombination med noggrann planering. Det är kärnan i den filosofi som gäller när två nya punkthus med tolv lägenheter var byggs i Gävle Strand.

De två husen markerar premiären för Skanska Xchange i Sverige. Husen blir sju våningar, de började byggas i december 2009 och ska bli klara i november 2010. Byggtiden är alltså mindre än ett år. Ett konventionellt bygge hade tagit ett och ett halvt år.

– Kortare byggtid ska bidra till lägre kostnader, säger Tomas Moström, regional samordnare för Skanska Xchange på Skanska Hus Norr.

Den viktigaste faktorn som kortar byggtiden är att husen byggs i prefab-element från Skanskas fabrik i Strängnäs. Som sagt, Xchange handlar inte så mycket om revolutionerande ny teknik utan mer om att använda känd teknik på ett mer systematiskt sätt.

– Vi räknar också med att kvalitén på det färdiga huset blir betydligt bättre, säger Tomas Moström.

Tack vare en genomtänkt prefabkonstruktion får man ett torrt bygge, kan koppla in byggnadens permanenta energiförsörjning tidigare och sparar mycket energi som annars hade krävts för att driva byggfläktar under byggtiden.

– Bygget är bra planerat från början och planeringen håller. Projektorganisationen tillsattes tidigt. Installatörer och andra underentreprenörer har varit med om planeringen och behöver därför inte trängas med varandra på arbetsplatsen. Så här borde alla byggen planeras, säger produktionschefen Per-Olov Lindgren.

Ytterligare en fördel med Skanskas prefablösning är att man slipper byggnadsställningar, något som ökar säkerheten på arbetsplatsen.

Fyra man och en lärling är den styrka som Skanska har på plats för att uppföra de två husen, i stället för de 15–20 man som vanliga platsbyggda hus hade krävt. Till Skanskas ordinarie arbetsstyrka på platsen kommer det montageteam som kommer från Skanska Stomsystem och som fanns på plats under en period.

I husen i Gävle Strand har Skanska Teknik projekterat stomme, grundplatta, rör, luft och el. Därefter har Skanska tecknat utförandeentreprenader med lokala installatörer.

Ömer Yilmaz, montageledare på Skanska Stomsystem, gläder sig över enkla lösningar för balkonger och trappor. Men han ser också sådant som kan förbättras.

– Om vi hade slät överkant på väggarna hade vi kunnat förenkla monteringen av väggelementen och då skulle vi hinna montera nästan tre våningar per vecka, mot två våningar per vecka som det är nu, säger Ömer Yilmaz.

Allt är projekterat i BIM, building information modeling. Alla nya rön som man får fram i detta projekt samlas i en databas så att de kan användas och upprepas i nya projekt. Det gör att även arbetet före produktion, designfasen, blir mer effektiv. Nya hus som byggs med Xchange är på gång i till exempel Kalmar och Göteborg.

Man kan se varje Skanska Xchange-bygge som en verkstad där man samlar kunskap till nästa projekt.

Finns det då något som ni har lärt er i Gävle och som kan göras bättre nästa gång?

– Vi använder husets permanenta el och värme under en stor del av byggproduktionen. Men den här gången saknade vi hål i bjälklagen för de framtida elstigarna, som vi skulle använda för detta. Till ungefär 50 procent har vi lyckats använda lägenheternas egna radiatorer för uppvärmning, säger Tomas Moström.

Inom ramen för BIM har vi kunnat göra en clash control på hela byggnaden i datorn, vilket har eliminerat till exempel kollisioner mellan olika ledningar som dras i husen.

Badrummen byggs av Partab i Kalix och kommer färdiga för att lyftas på plats i lägenheterna. Kaklet i badrummen har satts med robot på fabriken.

– I ett vanligt badrum kan det vara upp till 20 man som ska in och arbeta innan allt är klart. Ofta går de i vägen för varandra, säger Per-Olov Lindgren.

Fläktrummet på taket byggs av Plåtisol i Oskarhamn och levereras färdigt. Det lyfts på plats och byggs in med sitt sammelsurium av rör och ledningar.

– En lösning som sparar massor av tid och arbete, säger Tomas Moström.

Några andra saker som är utmärkande för Skanska Xchange-systemet är att alla gipsskivor är måttbeställda och alla plåtreglar är kapade i förväg.

Hissen är tidigt på plats och används i bygget.

Bröstningen under fönstren är målad på fabrik så att det går att montera radiatorer på ett tidigt stadium. På så vis slipper man använda energislukande byggfläktar för uppvärmning.

GÄVLE STRAND

Området Gävle Strand började byggas 2006 mellan centrala Gävle och havet. I en första etapp byggdes 215 bostäder. Enligt planerna ska etapp 2 på sikt ha omkring 600 bostäder.

Det blir en blandning av radhus och flerfamiljshus liksom hyresrätter och bostadsrätter.

I Gävle Strand bygger Skanska nu två punkthus med sammanlagt 24 lägenheter enligt sitt koncept för industriellt byggande, Xchange. I Finland började Skanska använda Xchange något tidigare.

SKANSKA XCHANGE

De flesta stora byggföretag arbetar med att utveckla industriellt byggande för att förbättra produktiviteten och kvalitén. Skanska har drivit sitt arbete inom Xchange under de senaste två åren.

Upprepning och utnyttjande av smarta metoder ska minska kostnaderna med 15 procent.

Smarta idéer sparar pengar

Att standardisera produkter, material och processer. Det är vad Skanskas program för industriellt bostadsbyggande handlar om.

Skanska ska sänka byggkostnaderna med minst 15 procent med förbättrad produktivitet och högre kvalité. Vägen dit heter minskad mångfald i de delar som utgör byggnadernas stomme.

Industriell produktion handlar om att göra samma sak många gånger. Då blir processen mer rationell, den blir snabbare och felen färre eftersom den som gör en sak upprepade gånger blir skickligare allt eftersom.

Detta förstod man tidigt inom bilindustrin. Man har börjat förstå det inom sjukvården, där olika sjukhus specialiserar sig på vissa behandlingar och ingrepp.

Nu börjar dessa insikter också sjunka in i byggsektorn.

Sedan två år karvar och slipar Skanska på sitt koncept, kallat Xchange. Det handlar inte om att bygga en ny fabrik för att tillverka byggkomponenter på ett revolutionerande sätt.

I stället vill Skanska utnyttja just de fördelar som upprepning ger. Därför minskar man mångfalden. Till exempel minskar antalet våningshöjder i bostäderna, det räcker gott med att ha ett fåtal olika våningshöjder i nyproducerade bostäder.

Ett annat exempel är trapporna i flerbostadshus som kan standardiseras långt mer än i dag. I båda fallen handlar det om sådant som konsumenterna, de boende, knappast bryr sig särskilt mycket om. Att ha högt i tak i sin bostad är trevligt, men få blir lyckligare av att det produceras bostäder med många olika takhöjder.

Med en produktion på omkring 4 000 bostäder i egen regi per år i Sverige, Norge och Finland finns stora vinster att göra.

Skanska Xchange är en benämning som används internt, inom koncernen.

Det är inte tänkt att användas som ett varumärke i extern

marknadsföring.

Sedan september 2008 använder Skanska it-verktyget BIM för alla bostäder som man börjar projektera. BIM står för building information modelling. BIM införs successivt, allt eftersom nya bostäder börjar projekteras. Även i många lokalbyggnadsprojekt använder Skanska BIM.

Inom Xchange använder Skanska också ett nyutvecklat verktyg för att standardisera processen på byggarbetsplatsen.

Xchange är inte färdigutvecklat utan är tänkt att vara en ständigt pågående process där nya förbättringar ständigt kommer till.

Eftersom bostadsbyggandet i det närmaste tvärstannade när finanskrisen bröt ut har införandet av Xchange inte gått så snabbt som man först hoppades inom Skanska. Men i Finland drar Skanska redan nytta av Xchange och där ser man tydliga resultat. Nu är målet att inför detta sätt att tänka och arbeta i alla projekt.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.