Bostäder
Hårt slitna hyreshus lockar investerare
Publicerad: 30 juni 2015, 16:54
Peter Strand, vd Victoria Park.
Foto: Staffan Åkerlund
Många av de kommunala bostadsbolagen med hus från miljonprogrammet har sedan kravet att avsätta medel för framtida renovering avskaffades byggt upp stora renoveringsskulder. I Almedalen hölls på tisdagseftermiddagen ett seminarium som ställde frågan om det går att renovera miljonprogrammets hyresbostäder med lönsamhet.
Ämnen i artikeln:
miljonprogrammetAlmedalen 2015fastighetsutvecklingHyresgäsföreningenbostadsmarknadhyreskontrakthyresrätterrenoveringrestaureringinvesteringarinvesteringsstödRenoveringarna av dessa minst 50 år gamla hus pågår i betydande omfattning, numeramed privata ägare till hyreshusen. 2014 omsatte renoveringsarbeten närmare 70 miljarder kronor men behovet av fortsatt upprustning är stort. Närmare en halv miljon bostäder bedöms ha akuta behov.
I samband med seminariet passade Svensk Byggtjänst på att lansera en ny webtjänst, renoveringsinfo.se som blir ett forum som samlar och sprider kunskaper, forskningsrön och praktiska erfarenheter av renoveringsprocessen. Initiativtagare är Nationellt Renoveringscentrum vid Lunds Tekniska Högskola med Anders Muld, tidigare generaldirektör vid Energimyndigheten, som ordförande.
Peter Strand, vd i snabbväxande börsbolaget Victoria Park, deltog i en efterföljande debatt. Hans företag är ett exempel på intresset från privata fastighetsägares sida att investera i renoveringsmogna hyresbostäder. Avsikten är att utveckla dem och höja hela områdets attraktivitet.
Den rekordlåga räntan har drivit upp börsaktier till rekordnivåer sedan 2009 liksom intresset för fastighetsköp. Och inom fastighetsinvesteringar har lågt värderade orenoverade hyreshus lockat flera att försöka hitta nya affärsmodellertill marknaden för hyreshus. Victoria Park är en av flera privata aktörer. För något år sedan hade de ett fastighetsbestånd på drygt 700 000 kvadratmeter för att efter flera förvärv nu snabbt närma sig en miljon.
Avsikten är att förvärva och utveckla fastigheter långsiktigt där socialt ansvarstagande är en viktig ingrediens. Victoria Park anställer regelmässigt medarbetare i de områden där man investerat och involverar de boende i upprustningen. Renoveringarna bidrar därmed till en bättre jobbmarknad lokalt samtidigt som engagemanget för boendemiljön ökar. Renoveringar sker sedan stegvis, i den takt hyresgäster flyttar.
– Det är en lönsam modell, säger Peter Strand. När hyran sedan sätts för den ombyggda hyresrätten är det på en marknadsanpassad ny och högre nivå. Det ger en gradvis uppgradering av områdets attraktivitet.
I förra veckan refinansierade Victoria Park samtliga lån enligt ett pressmeddelande. Det ökade i ett slag bolagets kassa med 432 miljoner kronor och sänkte samtidigt räntenivån till 2,2 procent. Belåningsgraden var vid årsskiftet 60 procent och soliditeten 33 procent. Erik Elmgren, förhandlingschef för Hyresgästföreningen, kunde konstatera att sex av tio bostäder från miljonprogrammet numera är i privat ägo.
– Vi är definitivt inte ensamma på den här marknaden, säger Peter Strand till Byggindustrin.
Staffan Åkerlund