Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hisingen får nytt landmärke

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Snart börjar Peab bygga bostäder i Porslinsfabriken vid Hjalmar Brantingsplatsen. Total blir det 377, ljusa och luftiga lägenheter med balkong eller uteplats mot en grön innegård. Här blir det även bryggor och promenadstråk längs Kvillebäcken och Kvillekanalen.


Bostäderna bygg i 2 etapper. Etapp 1 har 160 lägenheter i hus om 17, 10, 6 och 4 våningar. Den första etappen delas i två bostadsrättsföreningar, Brf Fajansen och Brf Stengodset. Husen är ritade av arkitektkontoret Semrén & Månsson. Bostäderna beräknas vara klara för inflyttning hösten 2009. Resten av området ska vara klart året därpå. Den andra  och tredje etappen med ytterligare 200 lägenheter är hus ritade av Arkitekturkompaniet.
I höghuset för Brf Fajansen finns det också en takterrass som kan användas av de boende. Lägenheterna är genomgående för att släppa in mesta möjliga dagsljus. Planlösningen är öppen och köket är utrustat med keramikhäll, inbyggnadsugn och mikro som standard. Badrummen har fönster. Uppvärmningen är vattenburen fjärrvärme med värmeåtervinning. En etta på 47 kvm i Fajansen kostar ca 990 000 kr och avgiften per månad är ca 2 500 kr och en sexa på 170 kvm kostar 6, 7 Mkr med en avgift på drygt 7 000 kr. En tvåa i Brf Stengodset på 68 kvm kostar drygt 1 Mkr och har en avgift på drygt 3 000 kr. Många av lägenheterna är redan sålda.
Stor omsorg har lagts på arkitekturen. Husens volymer och material är komponerade så att det kan uppskattas såväl nära som på avstånd.  Från gatan har det höga huset ett grafiskt yttre och fasader av mörk puts,  skivor och plåt. De övriga husen har mörkt handslaget tegel i gatufasaderna och ljus puts in mot gården.
Här på området låg tidigare Porslinsfabriken från 1898. Som var i så dåligt skick att man var tvungen att riva den. Samtidigt började Peab undersöka möjligheten att bygga bostäder på tomten.
- Detta är ett fantastiskt läge, säger Patrik Lindström på Peab. Området ligger i centrala delen av Göteborg, nära Norra Älvstranden.  Det centrala läget gör att det redan finns en fungerande infrastruktur med närheten till bland annat Backa och Hjalmar Brantingplatsen.
- Ambitionen har varit att ta till vara de kvalitéer som platsen har och tillföra värden som platsen saknar och behöver. Projektet är en del i den stora expansion som äger rum på centrala Hisingen. Här byggs framtidens Göteborg, säger arkitekterna på Semrén & Månsson.

Fakta Brf Fajansen och Stengodset
Byggherre: Peab.
Arkitekt: Semrén & Månsson.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.