lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Högsta ökningen av byggkostnader sedan 1974

Publicerad: 15 februari 2023, 07:57

Foto: Mattias de Frumerie

Byggkostnaderna fortsätter att stiga och ökade med 16,3 procent i årstakt i januari – den största ökningen på närmare 50 år.

Ämnen i artikeln:

SvepetSCBbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbostadsbyggandebostadsutvecklinginflation

JB


SCB:s byggkostnadsindex för flerbostadshus har stigit kraftigt de senaste åren och fortsatte upp 2,2 procent i januari, jämfört med december. Detta fick årstakten att växla upp till 16,3 procent – högsta sedan september 1974.

En viktig förklaring till uppgången är att stigande räntor bidrog till att byggherrekostnaderna, som står för 18 procent av byggkostnadsindex, steg med hela 6,7 procent mellan december och januari. På ett år har räntekostnaderna stigit 146,1 procent.

Byggkostnadsindex ökar mer i årstakt än det gjort sedan 1974.

Entreprenörernas kostnader, som utgör resterande 82 procent av byggkostnadsindex, steg med 1,1 procent i januari. Största ökningarna bland entreprenörernas kostnader stod gruppen transporter, drivmedel och elkraft för. Denna kostnadspost har ökat med 32,9 procent det senaste året.

Läs mer: Så ska Veidekke vända lönsamheten i Stockholm: "Vi är säkra på att vi kommer att lyckas"

Byggmaterialkostnader, som sjunkit något under senhösten, vände upp igen och ökade 0,6 procent i januari. Vitvaror, övrigt byggmaterial, material för målning och betongvaror ökade mest. Ökningen motverkades av att kostnaderna för trävaror och järn och stål inklusive armeringsstål sjönk. Det senaste året har byggmaterialkostnaderna ökat med 12,7 procent, där alla material blivit dyrare förutom trävaror.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev