Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Högt trähus i Örkelljunga klart

Publicerad: 20 november 2009, 12:54

Snart flyttar de första hyresgästerna in i sexvåningshuset.


Huset rymmer 24 lägenheter och är byggt av Martinsons och Åsbo Hus.

– Den höga prefabriceringsgraden hos byggdelarna är en viktig fördel för våra beställare. För de som kommer att bo i husen så tycker jag att det generellt är en bättre känsla att bo i trähus. Jämfört med betonghus är det som om ett trähus är övervåningen och betonghuset är källaren. Trä är mjukare och absorberar luft och ljud på ett sätt som ger huset en mänsklig och varm miljö, berättar Mats Olsson, vd, Åsbo Hus.

Byggprocessen är baserad på prefabricerade och industriellt tillverkande byggdelar i trä och då man även tillämpat har rationellt montage har arbetet varit mycket tidseffektivt – tiden som montagesystemet fanns vid huset i Örkelljunga var endast 70 arbetsdagar. Under den tiden restes väggar och tak.

Efter att montagesystemet plockats ned har man arbetat med bland annat  balkonger och hissar.


Foto Åsbo Hus


Byggdelarna till huset, som beställts av det kommunala fastighetsbolaget Örkelljungabostäder, är tillverkade i Åsbo Hus och Martinsons fabriker.

Intresset för huset har varit stort och då huset visades upp vid mässan Leva 2009 besökte omkring 1 000 Örkelljungabor bygget.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.