Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Högtryck på storstadsmarknaderna

Publicerad: 18 oktober 2013, 07:59

Bostadsmarknaderna i storstadsregionerna går för högtryck. Budgivningarna har tilltagit i styrka och bostadspriserna har stigit i snabb takt i samtliga tre storstadsregioner. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer.


Första halvårets starka utveckling på storstadsregionernas bostadsmarknader fortsatte under det tredje kvartalet. Temperaturen till och med ökade ytterligare och marknadsläget ser mycket ljust ut. Efterfrågan ökade mer än väntat på både bostadsrätts- och småhusmarknaderna samtidigt som utbudet av bostäder till salu var ganska återhållsamt. Under det tredje kvartalet räckte utbudet inte till för att möta den stigande efterfrågan med snabbt fallande försäljningstider som följd. Prisuppgången väntas hålla i sig även under det fjärde kvartalet. som baseras på en enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena.

Försäljningstiderna blev allt kortare samtidigt som budgivningarna intensifierades, framför allt på bostadsrättsmarknaden. Skillnaden mellan slutpris och utgångspris, budpremien, ökade. Prisutvecklingen var stark, många storstadsmäklare rapporterar om kraftigt stigande priser. En majoritet av storstadsmäklarna är också optimistiska om utvecklingen under slutet av 2013.

– Det finns en risk för överhettning. Men så länge faktorer som stark inflyttning, lågt bostadsbyggande, stigande inkomster, en hyfsat stark arbetsmarknad och låga bolånekostnader får verka så lär bostadspriserna i storstäderna fortsätta stiga, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.