Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hus i mötet mellan vasastan och innerstan

Publicerad: 23 mars 2009, 12:05

Arken SE Arkitekter har på uppdrag av Stockholms stad, Skanska och Jernhusen/NCC utformat detaljplaner för området kring Norra Bantorget i Stockholm. Arbetet omfattade bebyggelsen från Kungsbron i söder till Barnhusbron i norr.


- De föreslagna kvarteren avsågs få en utformning som anknyter till vasastans skala och formspråk, säger arkitekt Torbjörn Einarsson, Arken SE Arkitekter. Beställningen kom i en tid när politikerna kände en mättnad på glasade hus. Leif Blomquist på Stadsbyggnadskontoret formulerade uppgiften: ”mer vasastan än innerstad”.

Detaljplanerna innehåller kontor i delar som vetter mot Stockholms Centrals bangårdsområde, ett storhotell mitt för Norra Bantorget samt bostäder i de lägen där kontorshus och hotell kan utgöra skyddsmur mot bangården.

- I kvarteret Klassföreståndaren 2 omedelbart norr om det nya Lilla Bantorget har vi för Skanska Nya Hem tagit fram bygglovsritningar på 80 lägenheter, serviceboende och butiker, säger Torbjörn Einarsson.

Vart och ett av de fyra trapphusen är individuellt utformade av olika arkitekter på kontoret. Putsade fasader, portiker och stensocklar ansluter till innerstadens typiska skala.

Bygget beräknas vara klart våren 2009; visningar har redan börjat för de första trapphusen.

Varför bygger man bostäder här?

- Det är ett bra första steg till att väva stad över bangårdsområdet och låta Vasastan möta vattnet i Klara Sjö.

Vad är det mest utmanande i projektet?

- Att bygga nära en bangård där många planeringsalternativ fortfarande måste hållas öppna. Och att få till mer stockholmsk arkitektur i en epok av anonym neomodernism. ”Fast det blev nog lite mer innerstad än vasastan”, antyder Torbjörn Einarsson, när han summerar de olika arkitektkontorens avtryck.

Fakta/Klassföreståndaren 2

Arkitekt Arken SE Arkitekter AB
Byggentreprenör Skanska och NCC/Jernhusen
Lägenheter 80
Våningar Sju
Klart Våren 2009

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.