Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Hus i Stockholms city kulturmärks

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

"Det är dags att göra upp med romantiken kring det gamla Klara." Det säger byggnadsantikvarie Marianne Strandin, en av fem personer som varit med och inventerat 70-talsbebyggelsen i Stockholm.


Stockholms Stadsmuseum har velat göra en inventering av den senare Norrmalmsbebyggelsen under en längre tid. Nu har det blivit av.
-Vi har varit tre byggnadsantikvarier och två fotografer som under våren varit inblandade i projektet, säger Marianne Strandin när vi träffas en varm och solig dag i det gamla vackra Sjömanshuset vid Slussen där Stockholms Stadsmuseum också huserar. Vid det populära strömmingsståndet på torget intill  köar folk för att få sin lunch.
Under våren har husen uppförda 1960 - 1989 i stadsdelen Norrmalm inventerats. Varje hus har dokumenterats i ord och bild och en kulturhistorisk klassificering som kan fungera som vägledning vid eventuella framtida förändringar av bebyggelsen i City har gjorts.
Stadsdelen Norrmalm, framförallt nedre Norrmalm, präglas av de stadsplaneideal och den moderna bebyggelse som tillkom under 1960-, 70- och 80-talet. I hjärtat av huvudstaden skulle det framgångsrika manifesteras. Här tog det nya och moderna samhället form, för den nya och moderna människan. Husen i city är idag utsatta för ett stort förändringstryck och det finns ett behov av större kunskap om denna periods stadsbyggande.
Vid en kulturhistorisk klassificering klassificeras byggnader i fyra kategorier med hänsyn till deras kulturhistoriska värde. En blåmärkning innebär att fastighetens kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminne i kulturminneslagen. Blåmärkningen innebär ett starkt skydd mot rivningar och förvanskningar, men den ger inte husen något absolut skydd.
De nya blåmärkta husen i City är:
SIF-huset, Olof Palmes gata, Näringsdepartementets hus, Jakobsgatan, kontorshus, Apelbergsgatan, Åhléns, Klarabergsgatan, Klarahuset, Drottninggatan, NKs tillbyggnad, Regeringsgatan, PK-huset, Hamngatan, Parkaden, Regeringsgatan, Stadsteatern, Sergels torg, Kulturhuset, Sergels torg, Sverigehuset, Hamngatan, Riksbanken, Brunkebergstorg, Hotell Sheraton, Tegelbacken och Sparbankshuset, Hamngatan.
- Norrmalm har i mångt och mycket varit en utskälld stadsdel och arkitektur. Men här finns många fina kvaliteter, säger Marianne Strandin. Husen berättar om sin tid om stadsplaner och hur man tänkte. Det är viktigt för kommande generationer att få informationen. Den yngre generationen har inte sett Klara utan är uppväxta med Sergels torg. Bebyggelsen speglar samhällsstrukturen. Vi kan lära mycket av det gamla.
- Men fortsätter hon, vi  jobbar med framtiden också. Alla tider ska få synas och behållas tydliga. Husen beskriver inte minst byggtekniken.
Vilket hus från 1970-talet tycker du mest om?
- PK-huset, säger Marianne Strandin, det har varit mycket utskällt vet jag. Men jag tycker att det är vackert och intressant med sin röda fasad som lyser mot Kungsträdgården. Byggnaden är anpassade till bebyggelsen runt i kring, det är också fint uppbrutna volymer. Huset är mycket påkostat. Det är väldigt mycket bra material, mycket bra genomtänkt helt enkelt. Så 70-talsarkitekturen är bra det var de bästa arkitekterna som fick rita. Här skulle det nya samhället fram. Nu är denna bebyggelse aktuell för förändringar. Man bygger på flera våningar. Men bebyggelsen får för den skull inte sticka upp för mycket och förstöra Stockholms silhuett.
- Därför gäller det att se upp så att vi inte raderar ut ett jättehål i historien. Det är inte bara att bygga bort bebyggelsen. Det skulle vara  oförskämt mot 1970-talet. Det är ett oerhört resursslöseri.
Vad händer nu?
- Nu måste vi diskutera hur vi vill ha det framtida Stockholms city med sin starka 60- och 70-talsprägel. Vi måste se vilka kvaliteter som finns här idag och vilka förändringar som är möjliga för att skapa en bra miljö vistas i, säger Marianne Strandin.
Stadsmuseet kommer också att producera ett bildspel i anslutning till projektet och senare under året ordnas stadsvandringar.

Fakta
Marianne Strandin
Ålder: 36 år.
Bakgrund: Byggnadsantikvarie, studerat stadsgeografi, samhällsplanering, konst- och arkitekturhistoria.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Familj: Sambo och ett barn.
Intressen: Hus, arkitektur och kultur och friluftsliv.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.