Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hus Vänern nominerat till Stora Samhällsbyggarpriset 2009

Publicerad: 10 september 2009, 10:34

Akademiska Hus byggnad Hus Vänern vid Karlstad universitet har nominerats till Stora Samhällsbyggarpriset 2009.


Hus Vänern vid Karlstad universitet invigdes hösten 2008. Byggnaden, som rymmer både utbildning och forskning, utmärks av en äggformad föreläsningssal som tycks sväva i den stora, öppna entréhallen. Rummet hyser också ett café som är beläget direkt under ”Ägget” och avslutas med en kombinerad läktare och trappa.

Juryn anser att fastigheten ”på ett banbrytande sätt stödjer ny pedagogik och fungerar som en inspirerande mötesplats, där samhälle, näringsliv och akademi samverkar”.

Juryn skriver vidare i sin motivering:
”I projektet har man på ett mycket medvetet sätt förhållit sig till processen, såväl före, under som efter projektet, vilket gett hållbara, flexibla, förvaltningsanpassade lösningar med en arkitektur som stärker områdets karaktär. En engagerad och långsiktig hyresgäst har i nära samarbete med en erfaren och målmedveten byggherre skapat en effektiv byggprocess med stora kvaliteter. Samverkan med totalentreprenör och övriga aktörer i projektet har medfört att allas kompetenser nyttjats väl så att projektets ambitiösa mål kunnat uppnås med god kontroll av dess resurser.”

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.