Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Husbys trygghetsarbete i full gång

Publicerad: 1 september 2008, 09:41

Svenska Bostäder har skapat en ny mötesplats för Järvaborna i Husby Centrum i västra Stockholm. Mötesplatsen ska bl a bidra till att öka tryggheten i området. Lokalen invigdes i helgen i samband med Husbyfestivalen. Här kan också alla som vill har mer information om Järvalyftet få veta och komma med synpunkter om den framtida utformningen av området, vad gäller trygghet och omdaning för Vision Järva 2030.


- Stor vikt har lagts vid trygghetsarbetet, säger Göran Wendel, vd Svenska Bostäder, till Byggindustrin. Så till exempel är det viktigt att göra rätt trygghetsåtgärd på rätt plats. Det krävs grundläggande kunskap om problemen i varje område. Vi tar vår kunskap från våra kartläggningar. I dessa ingår studier av polisanmälda brott och enkätundersökningar med frågor om upplevd otrygghet där experter och de boende kommer till tals. Dessa kartläggningar ska följas upp med nya vart tredje år.

Vad är det för brott som begås?

- Många av brotten som polisanmäls i Järva är brott mot bilar. De nya bestämmelserna säger att det måste finnas en rattkrycka i bilen när den är parkerad hos oss. Rattkryckan lånas ut gratis. Bilägaren måste dessutom vara folkbokförd på en adress i området.

- I Järva är också en majoritet av offren vid polisanmälda våldsbrott kvinnor och barn. I de flesta fallen har man en nära relation till gärningsmannen. Här har vi tillsammans med Alla Kvinnors Hus startat en utbildning av personalen så att vi ska lära oss att hantera problemen.

Vad gör ni mer för att öka tryggheten?

- De flesta misshandelsfall och rån utomhus i Järva sker i centrum, längs centrala gångstråk och kring tunnelbanan. Här har vi gjort särskilda centrumbesiktningar för att identifiera problemen i Husby och Rinkeby. Med belysning och andra arkitektoniska medel kan man hjälpa till med att göra miljön mera levande och inte så ödslig.

- Här kan ny bebyggelse stärka stadsdelarnas identitet och bidra till självkänsla och stolthet bland de boende, säger Joakim Larsson, (m) vikarierande bostads- och integrationsborgarråd, Se bara på de uppskattade radhusen i Rinkeby ritade av arkitekt Anders Bergkrantz.

Fakta Järvalyftet
Hösten 2007 enades alla politiska partier om en gemensam målbild. Järvalyftet är en långsiktig investering för att förbättra levnadsvillkoren i stadsdelarna kring Järvafältet: Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta. Målsättningen är att tillsammans med de boende skapa en positiv social och ekonomisk utveckling som gör Järva till ett attraktivt område att bo och verka i.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.