Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Husen byggs uppifrån och ner

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Hur man bygger hus vet alla: gjuta grund, sedan sätta upp våning efter våning och sist på med taket. Ett beprövat sätt - som lätt leder till att man får fukt i konstruktionen. Varför inte tvärtom? tänkte Bertil Engström och tog patent på sin metod att först lägga taket på en prefabstomme och sedan bygga sig nedåt.


I våras lärde sig svenskarna ett nytt ord: enstegstätning. En konstruktionsmetod som fick mycket kritik i massmedia där den förknippades med fuktproblem och slarv. Men risk för att bygga in fukt finns i många projekt och fler än Ingemar Samuelsson på SP, som larmade om riskerna med metoden, jobbar med att hitta fuktsäkra lösningar.
En av dem är Bertil Engström, en veteran i branschen som gick ut timmermansskolan 1968.
-Jag anser att enstegstätning är ett byggfel, det är inget fel på materialet utan man efterkontrollerar inte ordentligt, säger han. Man måste vara hundraprocentigt säker så att man inte bygger in fukt och inte punkterar tätskikt.
Redan innan debatten om enstegstätning kom upp började Bertil Engström tänka tvärtom när det gäller byggmetoder. Han jobbade fram sin fuktsäkra metod i ett projekt med studentbostäder i Flemingsberg för några år sedan.
-Det var då förra fuktdebatten gick på som värst i Hammarby Sjöstad och jag tänkte, att så där vill jag inte bygga. Det var då jag kom på att man kunde montera taket först. Jag byggde 287 lägenheter med den här tekniken, men ingen såg vad jag gjorde mer än att det var 20 procent snabbare byggtakt.
Då var Bertil Engström anställd på Peab, men när ingen på företaget var intresserad av metoden sa han upp sig och startade eget. I företaget Reverse Construction har han finslipat detaljerna på sin RC-metod och tagit patent på den i Europa och Kanada.

Så här fungerar RC-metoden:
1.En bärande betongstomme reses. Prefabricerade badrum ställs in, antingen planvis innan bjälklaget monteras eller uppifrån innan fasaden sätts på plats. El- och VVS-montage görs i den här fasen.
2.Därefter läggs taket på. Det är helt färdigt, inklusive exempelvis avledning för regnvatten och snöräcken.
3.Utfackningsväggar monteras uppifrån och nedåt. De är prefabricerade med kanaler för el, fönster, med mera. För att montera väggarna har Bertil Engström tagit fram en montagegaffel med extra hög precision. När väggelementen är på plats isoleras områdena mellan dem och bjälklagskanterna och förses med putsbärare.
4.Uttorkningen (med varmluftstorkar med mycket hög kapacitet) kan starta fyra dagar efter att fasadelementen är på plats. RF (relativ fuktighet), i stommen kontrolleras varje vecka efter en särskild fuktmanual.
5.Stomkomplettering, målning med mera påbörjas efter en veckas torkning. Även dessa arbeten sker uppifrån och ner.

-Det vi håller på med är logiskt, säger Bertil Engström, vi kämpar inte emot naturlagarna.
Metoden ger bra förutsättningar för industriellt byggande och just in time-tänkande tack vare att material och element skyddas så väl. I projektet Eolshäll utnyttjar man den möjligheten maximalt, men RC-metoden fungerar också vid ökat platsbyggande. Ett mindre projekt, också med SBC som byggherre, pågår vid Starrbäcksringen i Stockholm. Där bygger Reverse Construction med skalväggar och plattbärlag.

Finns det någon typ av projekt där metoden inte passar?
-Ja, byggnaden får inte vara för låg, säger Bertil Engström. Ju högre huset är, desto effektivare är den.
RC-metoden i Eolshäll undersöks som bäst i ett SBUF-projekt. Kompetens från KTH, Byggmiljögruppen och NCC ingår tillsammans med Bertil och Engström och Leif Jansson i en grupp som ska utvärdera men också vidareutveckla tekniken. Exempel på sådant som ska utvecklas är lätta takkonstruktioner för snabbt och säkert montage samt metoder för preliminär takavvattning under byggtiden.
-Fördelen med metoden är logistiken i byggandet; att man börjar från taket och går neråt, säger Gudni Jòhannesson, professor i byggnadsteknik vid KTH. Det minskar risken för att det kommer in fukt när det regnar. Att man börjar uppifrån gör att betongarbetare inte behöver gå förbi där målning och annat finisharbete pågår.
-Det är definitivt ett försök att komma ifrån ett av de värsta riskmomenten för fukt i byggandet. Dessutom går byggandet snabbt och ekonomiskt. Som ett ytterligare komplement ger fuktmätningarna en extra säkerhet.
RC-metodens största vinst ligger i byggskedet, att man undviker att bygga in fukt, påpekar Gudni Jòhannesson. I driftskedet måste man jobba med fuktsäkerhet på samma sätt som med andra metoder.

FAKTA/FÖRDELAR MED RC-METODEN
1.Att börja med taket gör att byggnaden väderskyddas från start. Samtidigt står den bärande stommen öppen och vädrar ur.
2.Väderskyddet innebär att väggelementen kan utföras med hög prefabriceringsgrad, vilket halverar antalet transporter.
3.Våningsplan kan byggas helt färdiga uppifrån och ner. Varje yrkesgrupp gör sin bit färdig innan nästa släpps in. Det ger ett renare bygge och färre tunga lyft.
4.Olycksrisken minimeras: Inga ställningar behövs, förutom när puts och/eller färg ska på, eftersom fasadmontering med mera sker inifrån.
5.Ingen mellanlagring på arbetsplatsen; allt byggs in samma dag det anländer.

FAKTA/EOLSHÄLL
Bostadsprojekt med 48 lägenheter fördelade på tre hus i Mälarhöjden, Stockholm.
Byggherre: SBC, projektledare Gustav Sundell.
Arkitekt: Equator Arkitekter, Jana Becker.
Landskapsarkitekt: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter, Thomas Andersson och Anna Englund.
Entreprenör: Reverse Construction Svenska AB.
Underentreprenörer: Strängbetong, Saltsjö Vent, Spånga rör, K4 (el) och Fyra byggare (utvändig stomkomplettering).
Projektstorlek: 4 500 kvm.
Byggtid: 1 februari-31 december 2007.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.