Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hushållen tror på stigande bostadspriser

Publicerad: 10 mars 2014, 09:04

Efter ett par månaders nedgång vänder SEB:s Boprisindikatorn åter uppåt. Allt fler hushåll ser åter positivt på bostadsmarknaden. Det visar Boprisindikator för mars.


– Boprisindikatorn stiger kraftigt och är nu på sin högsta nivå sedan rekordåret 2007. Förklaringen ligger nog huvudsakligen i höjda disponibla inkomster, en bra börsutveckling och positiva signaler om ekonomin i allmänhet, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

SEB:s Boprisindikator visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i marsmätningen på 54 vilket är en ökning med 7 enheter från förra månaden.

Av de tillfrågade hushållen svarar 66 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året mot förra månadens 61. Andelen som tror på fallande priser har minskat till 12 procent mot förra månadens 14 procent. Andelen som tror på stillastående priser är 17 procent, att jämföra med 19 procent förra månaden.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,88 procent, det vill säga 3 punkter över förra månadens nivå. Nu tror man alltså att reporäntan om ett år kommer att ligga 13 punkter över dagens reporänta på 0,75 procent.

– Hushållen utgår ifrån att reporäntan kommer att vara fortsatt låg det närmaste året.  Att döma av den höga nivån på Boprisindikatorn verkar hushållen inte heller tro att skärpta makrotillsynsåtgärder ska driva upp boendekostnaderna och pressa ner bostadspriserna, säger Jens Magnusson.

Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet. Boprisindikatorn nedbruten på regional nivå ligger på 69 i Stockholmsområdet, att jämföra med 64 förra månaden. I Skåne ligger indikatorn nu på 34 en nedgång från 38 förra månaden. I Västra Götaland är indikatorn 50 vilket är en uppgång med 1 enhet från förra månaden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.