Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

"Hustyperna kommer att se annorlunda ut framöver"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Det blir stora krav på framtidens eluppvärmda hus. Strax före valet mötte Trä- och Möbelinstitutets (TMF) Ingemar Ekdahl, chef för branschsektionen Svensk Träindustri, miljö- och samhällsdepartementet för att få övergångsregler för den kommande föreskriften om skärpta energikrav på nyproducerade eluppvärmda hus.

Varför uppvaktade Svensk Trähusindustri  departementet?
- Det var nästan så att de uppvaktade oss; de bad att få vår syn på övergångstider eftersom de har förstått från våra underhandskontakter att det är en avgörande fråga för våra medlemsföretag. Politikerna har nog inte förstått konsekvenserna. De har sett att man inte ska använda en så avancerad energi som el för uppvärmning och det kan vi väl alla skriva under på.
- Pelletseldning är en möjlighet, men vad som krånglar till det är dels kraven på utrtymme, dels kraven på tillgänglighet för funktionshindrade. Förutsättningarna är dessutom små för mark- och sjövärme. Solenergi blir nog inte heller någon stor uppvärmningskälla inom de närmaste åren. Det som återstår är bergvärme, renodlade passivhus eller kombinationer av ökade isoleringstjocklekar och värmeåtervinning med bland annat FTX.

Kommer ni att uppvakta nya miljöministern Andreas Carlgren också?
- Efter valet skickade vi samma skrivelser till Maud Olofsson och Andreas Carlgren som till förra regeringen. Men det känns som om det är lite vakuum nu med osäkerhet om vems bord frågan landar på.

Ni vill ha övergångsbestämmelser på 4-5 år. Vad ska småhusindustrin göra då?
- Det finns massor av tekniska problem att lösa. Företagen ska räkna igenom de konstruktioner som finns och göra nödvändiga förändringar, bland annat med hjälp av bergvärme där det är gångbart, eller överväga andra konstruktioner med tjockare isolering.
- Vi får räkna med en annan utformning av husen. I och med att kraven är satta via kvadratmeter händer det en del konstiga saker matematiskt. Det blir knepigare att klara kraven ju mindre husen är. Hus med så kallade veckade fasader får svårare att klara kraven. Vi får mer kvadratiska hus. Det är också tveksamt om småhustillverkarna orkar med de stora glaspartierna som är populära nu: fönsterarean kommer nog att minska. Och hus med ställvis dubbel takhöjd får svårare att möta kraven i och med att golvytan minskar. Vissa företag kan tvingas bygga om sina produktionslinjer så att de kan hantera tjockare väggblock.
- Vad som ytterligare talar för vettiga övergångstider är att livslängden på en huskatalog, eller en "huskollektion" är två till tre år. Dessutom innebär de allmänna avtal vi diskuterat fram med Konsumentverket att konsumenten kan dröja två år med tillverknings- och leveransorder för huset.

Klarar företagen att ställa om produktionen?
- Ingenjören i mig säger att allt går att lösa. Men hustyperna kommer att se annorlunda ut. Det kan bli större regionala skillnader. I stora delar av Skåne går det inte att ha bergvärme, där måste det bli andra lösningar. Och norrut blir det svårt med hus under 120 kvadratmeter.

Hur jobbar branschen för att begränsa användandet av elenergi för uppvärmning?
- De har gjort det ganska ordentligt genom åren. Det är till och med så att en del nya hus på marknaden klarar BBR-kraven. Det är den ytterligare skärpningen som är svår.
ELISABET NÄSLUND

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.