Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hyresrätt kan snart bli ägarrätt

Publicerad: 4 juni 2014, 12:38

Att ombilda från hyresrätt till ägarrätt kan ge mer pengar till underhåll av ett bostadsföretags befintliga bestånd. Ombildningar ska bli möjliga från år 2016, föreslår en utredning.


Utredaren Anna-Karin Lundin har lämnat över ett betänkande till regeringen. Där föreslås att hyresrätter i flerbostadshus ska få ombildas till ägarlägenheter. Det ska i så fall ske på fastighetsägarens initiativ och hyresgäster som inte vill köpa ska erbjudas bo kvar på samma villkor som innan. Enligt förslaget ska möjligheterna att bilda tredimensionella fastigheter öka om syftet är att bilda ägarlägenheter.

Ombildning till ägarrätt skulle föra med sig flera positiva effekter, enligt utredningen. Ett exempel på det är att möjligheten att i ett och samma nybyggnadsprojekt producera både ägarlägenheter och hyreslägenheter, vilket skulle underlätta för finansieringen av hyreslägenheterna.

Ombildning till ägarlägenheter skulle även kunna bidra till underhåll och upprustning av exempelvis ett bostadsföretags befintliga hyresbestånd, skriver utredningen. På så vis skulle det bli lättare att utveckla fastigheter i utsatta bostadsområden, där underhållet är kostnadskrävande.

Andra fördelar som nämns är möjligheten till ökat boendeinflytande. Till nackdelarna pekas dock farhågor kring förvaltningen ut.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.