Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hyresrätter tar över efter panncentral

Publicerad: 25 november 2013, 15:59

Första spadtaget har tagits för 129 hyresrätter i Älta i Nacka kommun strax öster om Stockholm. Det är fastighetsbolaget Wallenstam som låter bygga tre punkthus på åtta våningar vardera med Mecon som bygg­entreprenör.


De tre punkthusen byggs på ett berg intill Oxelvägen i Älta. Byggnaderna får putsade fasader och platta tak och i berget förbereds det för ett stort parkerings­garage i tre plan.

– Tillsammans med kommunen ser vi goda möjligheter till god stadsutveckling och fler attraktiva bostäder, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Wallenstam och Nacka kommun har gemensamt utarbetat detaljplanen för området. Den vann laga kraft i maj i år. Dessutom har de tagit fram visionen ”Ännu mera Älta 2025”. Utgångspunkten har varit Ältabornas förslag och synpunkter på hur de vill att kommunen ska utvecklas med bostäder, förbättrad service, trygghet och gemenskap framför allt i områdena kring Älta centrum och Stensö. På önskelistan står också mötesplatser kring kultur, friluftsliv, handel och idrott. Bredare bostadsutbud, gärna för unga, är ytterligare ett önskemål. Ambitionen för kommunen är att inom visionens ram bygga ytterligare 1 000 bostäder.

Wallenstams 129 bostäder är ett steg på vägen. De byggs på en tomt där tidigare en panncentral har funnits. Läget är bra och ligger i anslutning till Älta centrum, vilket ökar kundunderlaget för handel och service.

Varje huskropp innehåller 43 lägenheter med ytor på mellan 35 och 88 kvadratmeter där merparten är ettor och tvåor. De första bostäderna beräknas vara inflyttningsklara om cirka 20 månader och projektet totalt om drygt två år.

Bostäderna är ett välkommet tillskott på kommunens bostadsmarknad. Nacka växer årligen med 1 500 personer och trycket på de bostäder som finns är stort. Älta centrum kommer att växa. Tre arkitekter, White, Sweco och Tema, har under våren 2013 haft i uppdrag att utveckla Älta centrum och området runt omkring. Delar av deras förslag kan komma att användas.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.