Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Hyresreglering för de rika

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Marknaden för hyresbostäder har upphört att fungera i Stockholm. Det är liten nyproduktion av hyresrätter, snabb ombildning till bostadsrätter, en omfattande svartabörshandel med hyreskontrakt och hög andel andrahandsuthyrningar. Det sade Christer Jansson, vd på Fastighetsägarna Stockholm när han i dag presenterade den nya rapporten Hyresregleringen och den ekonomiska segregationen.
- Vi frågar oss vad det finns för fördel med hyresregleringen.  Vad har den för effekter? De som försvarar den hävdar att den är ett skydd mot ekonomisk segregation.
- Men vi kan i rapporten konstatera att de hushåll i innerstaden som bor i hyresrätt och som framförallt gynnas av hyresregleringen, har betydligt högre  inkomster än hushåll i hyresrätt i ytterstaden. Det är således uppenbart, fortsatte Christer Jansson, att den nuvarande hyresregleringen inte har förhindrat ekonomisk segregation.
Han menar att de lyckliga vinnarna istället i själva verket är hushåll med genomsnittligt hög disponibel inkomst.
- Därför är det dag att sluta hävda att utan regleringar blir Stockholm en ekonomiskt segregerad stad. Det är den redan.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.