Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Hyresregleringen minskar inte segregationen på bostadsmarknaden”

Publicerad: 12 augusti 2016, 09:47

Hyresregleringen motverkar sitt syfte skriver Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm.

Hyresregleringen motverkar sina egna syften genom att bidra till segregation och bostadsbrist. Vi bör övergå till en hyresmarknad med friare prissättning där nuvarande hyresgäster kompenseras, skriver Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan på DN Debatt på fredagen den 12 augusti.


Den Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan argumenterat för att bruksvärdessystemet för hyresrätter, även kallad ”hyresregleringen”, borde omregleras – inte på grund av ideologiska skäl utan på grund av att den faktiskt motverkar sitt eget syfte genom att bidra till både segregation och bostadsbrist.

Enligt handelsstudenterna beror detta på att hyresmarknaden präglas av en insider-outsider-dynamik där de som har stått i kö i decennier kan flytta in i billiga hyresrätter i centrala lägen medan de som inte haft den möjligheten – unga, utrikesfödda och nyskilda – får bo i mindre attraktiva områden utan att hyran där är väsentligt lägre.

En annan konsekvens av Bruksvärdessystemet är att bostadsbeståndet används ineffektivt, skriver Handels socialdemokratiska ekonomklubb. Enligt en rapport från Boverket 2013 uppskattar myndigheten att 90 procent av välfärdsförlusterna från systemet kommer från ineffektivt utnyttjande och 10 procent från ett för lågt byggande.

Men en friare prissättning på hyresmarknaden behöver inte innebära en totalavreglering, argumenterar ekonomiklubben. Hyresmarknaden bör genomgå en pragmatiskt driven omreglering förenat med kompensationsåtgärder till skydd för konsumenterna, skriver de.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.